Již od 3 % sečtených okrsků měla umělá inteligence o výsledku prezidentské volby jasno

Společnost Blindspot Solutions, dynamický inovátor v oblasti umělé inteligence, slaví úspěch ve špičkové rychlosti a přesnosti predikce výsledků druhého kola volby prezidenta České republiky.

Konečný výsledek volby prezidenta byl 51,36 % hlasů pro Miloše Zemana a 48,63 % pro Jiřího Drahoše. Predikční model předpověděl finální výsledek s chybou pod 1 procentní bod již při 3 % sečtených okrsků. Konkurenční model společnosti Median poskytl první odhad s chybou pod 1 procentní bod až v 15:00 středoevropského času, kdy bylo započítáno přes 50 % okrsků. V tu dobu měl ale model Blindspot Solutions odchylku pouze 0,3 procentního bodu od konečného výsledku oproti konkurenční odchylce 0,9 procentního bodu.

Model k odhadu používal výsledky z prvního kola a data z již sečtených okrsků druhého kola.

Výsledek predikce byl od 27. 1. 2018 k dispozici na adrese https://volby.blindspot.ai a ve vybraných médiích. Data z již nasčítaných okrsků poskytoval Český statistický úřad. S přibývajícím počtem sečtených hlasů se predikce postupně zpřesňovala.

Blindspot Solutions staví pokročilá softwarová řešení založená na poznatcích v umělé inteligenci a strojovém učení. V prosinci 2017 vzbudil mediální zájem vstup Blindspotu do mezinárodní technologické konzultační skupiny Adastra Group (Forbes).

Kontaktní informace

Blindspot Solutions s.r.o,

U Nikolajky 833/5,

contact@blindspot.ai