Chcete samostatné dítě? Najděte mu skautský oddíl!

Chcete, aby se vaše dítě o sebe umělo postarat, naučilo se vycházet a spolupracovat s ostatními dětmi a trávilo svůj volný čas v bezpečném prostředí? Najděte mu skautský oddíl! Skauti a skautky z celé republiky v září pořádají náborové akce pro veřejnost - na děti čekají dobrodružství v podobě her, soutěží, netradičních sportů, otevřených kluboven nebo výletů do přírody.

Září je pro skauty - stejně jako pro školy - začátkem nového roku. "Dát dítě do skautského oddílu je ideální právě v září, kdy přicházejí i další nováčci. Mohou pak společně objevovat kamarádské prostředí, které jim oddíl nabízí, zažívat skautská dobrodružství a také se těšit na letní tábor, který je vrcholem skautského roku," uvedla oddílová vedoucí Marie Holečková. Více než 80 procent rodičů by své děti podpořilo v zájmu o vstup do skautského oddílu. Skautů a skautek u nás stále přibývá, za posledních 11 let skautská základna vzrostla o 40 procent, na současných 58 tisíc.

Skauting je prověřený generacemi, ale zároveň reaguje na trendy v moderním vzdělávání. Pro každou věkovou kategorii jsou vypracovány programy, které holky a kluky celostně rozvíjejí. Díky velkému zájmu ze strany rodičů vznikla také nová věková kategorie skautů předškoláků - tzv. benjamínci.

"Skauting nabízí rozmanitý program, ve kterém si každé dítě najde to své. Důležité ale je, že v rámci oddílových aktivit se holky a kluci učí také hrát fair, přejímat zodpovědnost za sebe i druhé, pracovat v týmu, získávají samostatnost a mnoho praktických dovedností, které se jim budou hodit v osobním i profesním životě," doplňuje Josef Výprachtický, starosta Junáka - českého skauta.

Pokud hledáte pro své dítě zájmovou činnost, která jej bude nejen bavit, ale také jej připraví na dospělý život, podívejte se po nejbližším skautském oddíle. Pomůže vám k tomu mapa skautských oddílů, kterých jsou po celé zemi více než dva tisíce.

Skautský oddíl dítěti pomůže dorůst v sebevědomého člověka, který snáz najde své místo ve společnosti. Na rozdíl od kroužků zaměřených na výkon nebo na jednu konkrétní činnost totiž poskytuje prostředí, které je schopné přijmout jakékoliv dítě - ať je plaché, trochu nemotorné nebo má mimořádný talent. Dokáže vyzdvihnout jeho silné stránky a nabídne mu příležitost celostního rozvoje v partě kamarádů. Děti se tak učí, že je přirozené v jedné věci vynikat a v jiné nechat vyniknout ostatní a nemít komplexy.

Prostředí skautského oddílu navíc není selektivní, jak jsme od malička zvyklí ve školce a škole - v oddíle se potkávají holky a kluci různého věku a ti menší se mohou od starších mnoho věcí naučit přirozenou cestou, starší naopak nenuceně přejímají zodpovědnost nejen za sebe, ale i za mladší kamarády.

O nováčky se ve skautském oddíle starají vedoucí patřičně vzdělaní v oborech, jako jsou pedagogika, psychologie, zdravověda, vedení oddílu nebo bezpečnost. Skautské vzdělávací kurzy pro vedoucí jsou akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Podmínkou získání kvalifikace je navíc absolvování zdravotnického kurzu. V neposlední řadě mají rodiče postaráno o letní tábor, který je nejen cenově dostupný, ale navíc posílají svého potomka vstříc dobrodružství s vedoucími a dětmi, které už znají z předchozí celoroční činnosti.

Klíčová slova ČR-rekreace-děti-skaut

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl