Změna konfekčních velikostí dámských oděvů Marks&Spencer

Britská maloobchodní společnost Marks & Spencer, známá svou rozsáhlou velikostní škálou a nabídkou několika délek od jedné velikosti u vybraných oděvů, podnikla v uplynulých měsících rozsáhlé přeměřování ženských partií na širokém vzorku britské populace a následné porovnání s odpovídajícími mírami konfekčních velikostí. Po analýze dosažených výsledků dospěla k rozhodnutí, že počínaje kolekcí Jaro / Léto 2001 přizpůsobí dosavadní velikostní škálu "průměrným" mírám britské respektive evropské zákaznice.

Z výsledků, které na klíč provedla profesionální agentura na výzkum trhu vyplývá, že větší procento ženské populace je obdařeno kyprými tvary. Aby se společnost Marks & Spencer přiblížila této "řadové ženě", vyzvala ke spolupráci na výrobě televizního šotu plnoštíhlou modelku Amy Davisovou. Klíčovou myšlenkou a reklamní strategií je slogan modelky "JSEM NORMÁLNÍ" a právě její "normálnost" postavy je vydávána za reprezentativní vzorek současné britské ženy a tedy i zákaznice Marks & Spencer. U dámských oděvů dojde k posunu britských velikostí směrem nahoru, tzn. že u obvodu hrudníku bude přidán 1 cm, u obvodu pasu v průměru 3,5 cm a u obvodu boků zhruba 2 cm k původním mírám konfekčních velikostí. Posun velikostí budou moci zákaznice namátkově postřehnout již v kolekci současné - Podzim / Zima 2000.

Ačkoliv tyto výsledky průzkumu jednoznačně uvádějí, že převažují ženy s plnějšími tvary, zůstává nabídka sortimentu českých prodejen Marks & Spencer bez radikální změny. Drobnější a štíhlé zákaznice stále naleznou v nabídce prodejen Marks & Spencer odpovídající velikosti. Bude-li v nabídce britské centrály zboží, které bude střihově vhodné i pro větší velikosti, a které bude korespondovat s aktuálními módními trendy a požadavky tuzemských zákazníků, rádi oživíme stávající nabídku velikostního sortimentu i o velikosti větší než EUR 50 (UK 20).

Pro bližší informace volejte:

Ing. Michaela Jetmarová - tel.: 02/21987219, 0602/412582, e- mail: michaela.jetmarova@marks-and-spencer.cz

Renata Fišerová - tel.: 02/21987225, 0603/533233, e-mail: renata.fiserova@marks-and-spencer.cz

Klíčová slova PROTEXT-Marks&Spencer

Obchod, marketing