Francouzský Telecom si vybral firmu Alcatel pro vybudování její páteřní sítě DWDM v Severní Americe * Jedná se o hlavní úspěch Alcatelu s technologií DWDM na tr

Francouzský Telecom si vybral Alcatel (NYSE; ALA), předního světového výrobce optických sítí, pro návrh, výstavbu, instalaci a údržbu celé její páteřní přenosové sítě DWDM v Severní Americe.

Síť bude poskytovat výkon až 1,6 Tbit/s a překlene vzdálenost až 15000 mil. Úspěch této sítě DWDM dodané na klíč je důležitým milníkem Alcatelu na trhu s DWDM v Severní Americe.

Páteřní síť francouzského Telecomu v Severní Americe propojí 28 existujících bodů a 270 zprostředkujících míst na celém kontinentě a dosáhne do všech velkých měst Severní Ameriky. Tuto síť bude komerčně využívat Global One pro poskytování služeb propojení koncových bodů přímo podnikovým zákazníkům po celé Severní Americe. Nadnárodní společnosti budou moci využívat výhody propojení s panevropskou páteřní sítí francouzského Telecomu (EBN), která rozšiřuje jejich dosah do velkých měst po celé Evropě a poskytuje uživatelům přístup k vysoce kvalitním datovým službám. Přenosové systémy DWDM firmy Alcatel budou použity pro transport moderních telekomunikací jako je protokol Internetu IP (Internet Protocol) a synchronní přenosový mód ATM (Asynchronous Transfer Mode) stejně jako tradiční služby Sonet za účelem přenosu citlivých podnikových dat napříč sítí.

Alcatel dodá přenosové systémy jeho nosné řady Optinex pracující s multiplexem s hustým vlnovým dělením - DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) o rychlosti 2,5 a 10 Gbitů za sekundu. To umožní francouzskému Telecomu uspokojit kombinované výzvy zvyšujících se požadavků na služby IP a ATM a pružnost sítě. Řešení Alcatelu obsahuje také pokročilý systém pro správu sítě za účelem optimalizace řízení provozu a směrování na všech síťových úrovních.

Jean-Philippe Vanot, výkonný viceprezident France Telecom Long Distance, poznamenal: "Vybrali jsme si Alcatel, protože je přední světovou firmou v technologiích DWDM. Mají rovněž jedinečnou pozici, aby nám řešení dodali na klíč včetně správy sítě. Páteřní síť v Severní Americe je součástí strategie francouzského Telecomu plně kontrolovat infrastrukturu své sítě za účelem omezení nákladů a záruky kvality poskytovaných služeb. Je to rovněž klíčový přínos pro Global One, který chce energicky oslovit trh v Severní Americe."

Christian Reinaudo, prezident Optics Group Alcatelu, prohlásil: "Tato smlouva představuje náš vztah důvěry s francouzským Telecomem, který si již vybral Alcatel, aby mu vybudoval část základní sítě DWDM v Evropě. Je to velký úspěch pro Alcatel na trhu v Severní Americe, který byl dosažen díky našim předním technologiím DWDM a inteligentní optické síti a díky nabídce kompletního řešení. To také potvrzuje naši vedoucí světovou pozici v systémech DWDM."

Páteřní síť bude v provozu do konce roku 2001

O Optinexu

Nosná rodina přenosových řešení Optinex je navržena s charakteristickými a trvalými rysy, které umožňují provozovatelům nabídnout široký rozsah služeb pro podniky a domácí uživatele, včetně nejnovějších IP služeb se zaručenou kvalitou - IP Quality of Service (QoS). Připravenost pro funkce IP a ATM byla představena ve víceúčelových uzlech a branách Optinex, což drasticky omezuje velikost investic potřebných pro vybudování a provozování přenosové sítě. Současná řada produktů Optinex pro pozemní komunikace zahrnuje také širokopásmové optické zesilovače a systémy, pracující s multiplexem s hustým vlnovým dělením - DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) s vysokými počty kanálů a velmi výkonným využitím, schopné sdružit až 160 kanálů - možné rozšířit až na 240 kanálů - s optickými proudy od 100 Mbit/s až po 10 Gbit/s. Optické síťové systémy Optinex této řady jsou schopny dosáhnout kapacity až 1,6 Tbit/s. Všechny výše uvedené systémy jsou ovládány jednoduchým, plně integrovaným, systémem pro správu sítě, který umožňuje efektivní řízení provozu a směrování na všech síťových úrovních od lokálních až po podmořské i pozemní mezikontinentální spoje.

O Alcatelu

V listopadu roku 1999, RHK, přední analytická firma v oblasti telekomunikací prohlásila, že Alcatel drží 23 procentní podíl, což je pozice číslo jedna, na celkovém světovém přenosovém trhu, který zahrnuje podmořské i pozemní přenosové systémy. RHK poukázala na to, že 37 procentní podíl Alcatelu v oblasti podmořských sítí pomáhá zabezpečit jeho vrcholnou pozici na celém transportním trhu. Navíc RHK zjistila, že Alcatel má 37 procentní podíl v oblasti digitálních systémů DCS (Digital Cross-connect Systems). Tyto systémy přinášejí technologie, které umožňují provozovatelům nabídnout vyspělé širokopásmové služby. Alcatel je také uváděn jako celosvětově vedoucí firma pokud jde o podíl na globálním trhu s DWDM v oblasti jak pozemních, tak podmořských aplikací.

Alcatel buduje sítě příští generace, dodává integrovaná síťová řešení pro hlasové i datové přenosy mezi koncovými body pro zavedené i nové provozovatele, stejně jako pro podniky a spotřebitele na celém světě. Se 120000 zaměstnanci a obratem 23 miliard EUR v roce 1999, působí Alcatel ve více než 130 zemích. Navštivte nás na www.alcatel.com. Kontakt: Alcatel vztahy s médii Sarah Compton, +33 (0)1 40 76 16 16 sarah.compton@alcatel.fr nebo Christophe Lachnitt, +33 (0)1 46 52 94 51 christophe.lachnitt@asn.alcatel.co.uk nebo Burson-Marsteller Tim Fiala, 212/614-4933 nebo vztahy s investory Claire Pedini, +33 (0)1 40 76 13 93 claire.pedini@alcatel.fr nebo Charlotte Laurent-Ottomane, +33 (0)1 40 76 13 30 charlotte.laurent.ottomane@alcatel.fr nebo Emmanuel Spite, +33 (0)1 40 76 16 04 emmanuel.spite@alcatel.fr nebo Peter Campbell, 972/519-4347 peter.campbell@usa.alcatel.com

Klíčová slova PROTEXT-Alcatel-Optinex

Evropa, EU, NATO (es)