Vítězové Visa Olympics of the Imagination (VOI - Visa olympiáda fantazie) kreslí olympijské atlety * 33 vítězů z celého světa nakreslilo portréty olympijských a

Během jedinečné události - olympijských her v Sydney v roce 2000 - malovali vítězové umělecké soutěže mladých Visa Olympics of the Imagination portréty deseti olympijských atletů v centru Doltone, které je umístěno blízko tiskového střediska v Sydney, jak dnes oznámila společnost Visa International.

Celkem 33 mladých vítězů, hostů společnosti Visa, přijelo z 23 zemí a bylo vyzváno Visa Olympics of the Imagination, aby zapojili svoji fantazii a vytvořili originální umělecké dílo, které by reprezentovalo to, co si představují za olympijským mottem "Citius, Altius, Fortius" (rychleji, výše, silněji). Soutěž probíhala ve většině zemí od konce roku 1999 do června 2000. Bylo přijato 400 000 příspěvků.

Děti ve věku 9 až 13 let malovali portréty kanadských olympioniků: Lisa Alexander (synchronizované plavání), Sue Stewart (basketbal) a Peter Fonseca (maraton); Američanů: Rafer Johnson (desetiboj), Kip Janvrin (desetiboj) a Andy Bloom (vrh koulí); Australana: Darren Clarke (atletika); Číňana Deng Ya Ping; (stolní tenis); Maďara Nicholas Frankl (sportovní boby) a Angličana Steve Smith (skok vysoký).

Pomáhal jim renomovaný australský umělec Ken Done, zvláštní velvyslanec a umělec ve VOI pověřený rozhodováním ve VOI během olympijských her, který jim poskytoval rady a tipy. Rovněž rozhodl o vítězi velké ceny, Sun-ik Kimovi z Koreji. Vítězná dětská umělecká díla jsou k vidění na výstavě VOI, která je umístěna venku před divadlem IMAX v Darling Harbour. Výstava je otevřena denně během celých olympijských her od devíti hodin ráno do sedmi hodin večer.

Australská společnost Chroma, známá po celé Austrálii a v zámoří jako nejpokrokovější výrobce kvalitních barev pro umělce a studenty, darovala barvy a umělecké potřeby pro tuto akci. Děti budou používat barvy "Jo Sonja's Artists" a to díky jejich uměleckým kvalitám, jako jsou stálost a jasnost barev.

Akce malování portrétů následuje po slavnosti předávání medailí, která se uskutečnila v pátek 15. září. Medaile byly propůjčeny dětem prezidentem mezinárodního olympijského výboru Juanem Antonio Samaranchem, olympioniky Nadiou Comaneci, Bartem Connerem, monackým princem Albertem, Kipem Janvrinem a olympionikem Deng Ya Pingem.

Aktivity v Sydney

Vítězové tohoto programu a jejich rodiče nebo doprovod se účastní olympijských her 2000 v Sydney, v Austrálii, jako hosté a budou zde až do 19. září. Vítězové navštíví tři olympijské akce, soutěže mužů v gymnastice, soutěže mužů v basketbalu a ženský plážový volejbal, a také jim bude umožněna speciální prohlídka Sydney, ZOO v Taronga a akvária v Sydney.

Vítězové VOI byli vybráni z Austrálie, Baham, Barbadosu, Bonaire, Brazílie, Kanady, Kajmanských ostrovů, Číny, České republiky, Curacaa, Finska, Německa, Maďarska, Indie, Japonska, Koreje, Nového Zélandu, Norska, Polska, Ruska, Jižní Afriky, Spojených států a Uruguaje.

Fotografie vítězného uměleckého díla můžete vidět na webové stránce VOI http://www.visa.com/visakids. Umělecká díla minulých vítězů a pravidelné aktualizace aktivit v Sydney také můžete spatřit na webových stránkách.

Osmdesát dva mladí umělci z 28 zemí již navštívili letní a zimní olympijské hry jako hosté společnosti Visa během minulých tří olympijských her v Lillehammeru v Norsku; v Atlantě v americké Georgii a v Naganu v Japonsku. Visa obdržela více než 400 000 příspěvků pro program olympijských her 2000. Historie VOI

Původně byly olympijské hry nejenom záležitostí atletiky, ale i umění a vedle atletů soutěžili o medaile i básníci, muzikanti, malíři a sochaři. Baron Pierre de Coubertin, zakladatel moderního olympijského hnutí, byl nadšený obnovou této myšlenky a v roce 1906 udělil zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili v pěti uměleckých soutěžích. Do roku 1949 se tyto soutěže konaly pouze ojediněle kvůli dvěma světovým válkám a v tomto roce se od nich upustilo a byly nahrazeny olympijským kulturním programem.

Visa začala sponzorovat olympijské hry v roce 1986 a od té doby sponzorovala 3 letní olympijské hry (v Soulu, v Barceloně a v Atlantě) a čtyři zimní olympijské hry (v Calgary, v Albertville, v Lillehammeru a v Naganu). V Sydney Visa pokračuje ve sponzorství olympijských her jako celosvětový partner a jako výhradní kartový a oficiální platební systém pro olympijské hry 2000 v Sydney v Austrálii.

Poznámka pro redaktory:

Jako světově nejlepší způsob platby, je Visa přední platební značkou a největším platebním systémem rozšířeným po celém světě s větším objemem než všechny ostatní velké platební karty dohromady. Visa hraje klíčovou roli v uvádění nových platebních produktů a technologií ku prospěchu jejich 21000 členských finančních institucí a držitelů karet. Internetová adresa společnosti Visa je http://www.visa.com. Fotografie je k dispozici na adrese: http://www.businesswire.com/cgi-bin/photo.cgi?pw.091900/visa Poznámka pro sdělovací prostředky: Foto je dostupné na Smart News Release (TM) na domovské stránce Business Wire http://www.businesswire.com. Kontakt: Visa Mike Sherman, 0408-638-121 sherman@visa.com Mary Rudkin, 0408-208-965 mrudkin@bewellnet.com nebo Sefiani Evonne Geluk, 0404-053-040 egeluk@visa.com

Klíčová slova PROTEXT-Olympijské

Asie, Austrálie (as)