Revoluční lékařské zařízení zachrání tisíce životů zraněných pacientů / Schválení Cartledgeova infuzéru Federálním úřadem pro potraviny a léky (FDA) se očekává

Doktor Richard Cartledge měl před čtyřmi lety v rukou život dvanáctiletého chlapce. Ve spolupráci s ostatními zaměstnanci jednotky intenzívní péče se tehdy pokoušel zachránit život účastníka dopravní nehody, který však zemřel na vnitřní krvácení.

Nadřízený lékař se Cartledgeho, který pracoval na operačním sále jen pět let, pokoušel utěšit tvrzením, že chlapec ztratil tolik krve, že jeho život nebylo možné zachránit.

Cartledge nebyl spokojen. Problémem byl čas. Dvacetiminutovou operaci, která chlapci mohla zachránit život, předběhlo krvácení. Vlastně byl chlapec jedním ze 40 tisíc lidí, kteří v Americe ročně zemřou na následky ztráty krve, coby důsledku zranění při úrazu. Úraz je nejčastější příčinou smrti pro lidi mladší čtyřiceti let.

Tragická událost přiměla Cartledgeho, aby vyvinul přenosné, nenákladné zařízení velikosti krabice od bot - Cartledgeův infuzér. S využitím technologie, kterou si Cartledge nechal patentovat, infuzér rychle a bezpečně přečerpává ohřátou krev do těla pacienta.

"Způsob, jakým zraněným podáváme životně důležité tekutiny, se nezměnil za posledních sto let - prostě krev pověsíme na stojánek. Spousta vážně zraněných pacientů zemře, než se vůbec dostanou na operační sál, protože krvácejí rychleji, než je možné jejich tělo samospádem krví opět zásobovat. Naše zařízení lékařům umožňuje do těla pacienta krev přečerpávat tak rychle, že se udrží při životě, než se stanoví řádná diagnóza a je proveden zákrok," říká Cartledge, zástupce ředitele společnosti Smisson- Cartledge Biomedical.

Přenosný infuzér může obsluhovat sestra nebo novopečený stážista. Zařízení je přenosné, zapojuje se do obyčejné zásuvky, nebo funguje na baterky a může být používáno na jednotkách intenzívní péče, na operačních sálech, v ambulancích i na bitevním poli. Jedno zařízení bude stát 20 tisíc dolarů.

Schválení zařízení Úřadem pro potraviny a léky se očekává během 90 dnů. Za šest měsíců bude možné přijímat objednávky. Cartledge se setkal s armádními úředníky, kteří mají zájem o jeho využití.

"Infuzér by se mohl stát nejefektivnějším zařízením století pro léčbu raněných," řekl Cartladge. "Tomu chlapci mohl zachránit život."

Společnost Smisson-Cartledge Biomedical se v souvislostí s technologií uchází hned o několik patentů. V současné době společnost vyvíjí další zařízení na záchranu života.

Poznámka pro sdělovací prostředky: Fotografie je dostupná u Smart News Release na webové stránce Business Wire http://www.busineswire.com/cgi-bin/photo.cgi?pw.030800/bb4 KONTAKT: Smisson-Cartledge Biomedical Richard Cartledge MD 912/750-8380 do zaměstnání 912/475-5616 domů Viz také seznam odborníků, institucí a tiskových mluvčích v ročence roku 1999 (str. 451) nebo na www.yearbook.com nebo Michael King, generální ředitel SCB, 912/335-4398 e-mail: kingbiomed@aol.com

Klíčová slova PROTEXT-Cartledge-infuzér

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)