Microsoft Windows 2000 slavnostně uveden na trh v ČR

PRAHA 23. února (ČTK) - Novou verzi operačního systému společnosti Microsoft pro osobní počítače Windows 2000 uvedlo v úterý na trh v České republice 2000 české zastoupení této firmy. Akci, která se konala necelý týden po premiéře v USA, provázela výstava Windows 2000 EXPO partnerských společností Microsoftu v Pražském veletržním areálu Letňany a bylo ji možné sledovat na internetové adrese msn.atlas.cz.

Podle zástupce Microsoftu v ČR Petra Říhy bude operační systém Microsoft Windows 2000 dodáván na trh ve čtyřech provedeních: Windows 2000 Professional pro pracovní stanice, určený pro nejširší použití, Windows 2000 Server pro počítačové sítě malých a středně velkých organizací, Windows 2000 Advanced Server pro základní kriticky důležité podnikové a webové servery a databázové operace a Windows 2000 Datacenter Server pro skladování dat, analytické systémy, simulace všeho druhu, vědecké výpočty ap.

Do češtiny jsou lokalizovány první dvě varianty, tj. Windows 2000 Professional a Windows 2000 Server a podle Říhy budou k dispozici přibližně v první polovině dubna 2000.

Podle některých zdrojů však existují pochybnosti o komerční úspěšnosti Windows 2000 proti zaběhnutým operačním systémům, které se používají ve vysokokapacitních počítačích a podnikových sítích. Kromě toho Evropská komise zahájila proti Microsoftu šetření v podezření na to, že některé rysy nového operačního systému Windows 2000 mohou znamenat porušení antimonopolních zákonů Evropské unie. Komise se rozhodla k šetření proti Microsoftu po obviněních, že společnost by mohla rozšířit svou dominanci z osobních počítačů i na operační systémy serverů a na elektronický obchod.

Microsoft ale čelil v minulosti skeptickému postoji ke svým produktům mnohokrát a téměř vždy je dokázal překonat.

Při slavnostní premiéře v San Francisku zakladatel Microsoftu Bill Gates ve snaze prokázat spolehlivost systému uvedl, že jeho společnost sama používá Windows 2000, na nějž je napojeno 7000 podnikových počítačů. Dodal, že systém přijaly také některé velké světové společnosti, mezi něž podle agentur patří Continental Airlines, General Motors a CBS Market Watch.

Vývoj Windows 2000 stál dvě miliardy dolarů a je výsledkem práce 5000 osob, řekl při premiéře Windows 2000 v San Francisku 17. února Gates.

kri mha

Klíčová slova ČR-média-počítače-Microsoft