První dáma Palestiny zahájí kampaň Vzpomínka na nevinné (opakovaná zpráva)

Její excelence paní Suha Arafatová, manželka palestinského prezidenta Jásira Arafata, oficiálně zahájí první dětský festival Vzpomínka na nevinné na náměstí Jesliček v Betlémě. Připojí se k ní tisíce šťastných dětí pozvaných na festival, na němž vystoupí také oblíbení dětští umělci.

Náměstí jesliček se promění na moře barev a usmívajících se obličejů. Děti se budou bavit sledováním klaunů a akrobatů, malováním obličejů, budou dostávat dárky a zhlédnou vystoupení zpěváků, tanečníků, herců a proslulých dětských osobností. Jednou z největších atrakcí bude krabice přání, která dětem umožní vyjádřit sny týkající se nového tisíciletí.

Vzpomínka na nevinné je program vytvořený organizací Holy Land Trust s cílem připomenout nevinné děti, které před 2000 lety zmasakroval král Herodes, když se pokoušel chránit svou vládu před nově narozeným princem míru, Ježíškem. Program má také podporovat v celém světě uvědomění si toho, jak i dnes trpí nevinné děti v důsledku válek a politických konfliktů.

Dětský festival je jedna ze dvou akcí u příležitosti prvního Dne vzpomínky na nevinné. Druhou akcí bude banket, který uspořádá paní Arafatová pro organizace a lidi pracující pro děti, jakož i pro význačné místní politiky a náboženské vůdce. Cílem banketu je posílit uvědomování si otázek týkajících se dětí na Blízkém východě a získat podporu pro program Vzpomínka na nevinné. Na banketu bude paní Arafatové a představitelům UNICEF, Nadace Svaté země a starostovi Betléma předáno prohlášení, které uznává 28. prosinec letošního i každého příštího roku v budoucnosti jako den vzpomínky na všechny nevinné děti. (Katolický a východní ortodoxní liturgický kalendář již 2000 let uznává 28. prosince za svátek svatých neviňátek).

Očekává se, že akcí u příležitostí Dne vzpomínky na nevinné se zúčastní také tyto organizace: UNICEF, World Vision International, Červený půlměsíc, Defense for Children International, SOS Child Village, National Programme for Action for Palestinian Children, Stafford Foundation a Youth Advocate Programme International.

Holy Land Trust (HLT) je nezisková, humanitární organizace založená v roce 1998 a schválena Blízkovýchodní radou církví. Holy Land Trust je na místní úrovní řízen nezávislými výbory v Palestině, Jordánsku, Sýrii a Iráku. Další výbory se vytváří v Egyptě, Izraeli a Íránu.

Odděleně organizovaný a neziskový Holy Land Trust-USA poskytuje podporu a technickou pomoc partnerským organizacím v těchto zemích a v jejich zájmu uskutečňuje vzdělávací a informační programy a programy na získávání finančních prostředků.

Další informace o Vzpomínce na nevinné a Holy Land Trust lze najít na internetové adrese http://www.holylandtrust.org . ots Původní textová služba: Holy Land Trust Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Lesley Kilmurrayová (APCO) nebo Danny Kuttab (Holly Land Trust) 011-050-497-216.

Klíčová slova PROTEXT-Betlém-děti-festival

Blízký východ (bv)