Clayton, Dubilier & Rice a Allianz Capital Partners se spojují v investici 1,2 miliardy USD do Fairchild/Dornier

Investoři zajistí financování a provozní řízení pro rozvoj nové generace tryskových letadel společnosti

Investiční fond spravovaný společností Clayton, Dubilier & Rice, Inc. ("CD&R"), předním soukromým kapitálovým investorem, a Allianz Capital Partners ("ACP"), dceřiná společnost skupiny Allianz Group, vytvořili alianci na akvizici Fairchild Aerospace Corp. ("Fairchild/Dornier"), předního konstruktéra a výrobce regionálních a firemních tryskových letounů a linkových letadel. Fairchild je mateřskou společností firmy Dornier Luftfahrt GmbH.

Transakce má hodnotu zhruba 1,2 miliardy USD a zahrnuje injekci 400 miliónů růstového kapitálu od CD&R a ACP a financování dluhů ve výši téměř 800 miliónů USD od konsorcia německých komerčních bank a dalších institucí. Výnos Fairchild/Dornier použije na rozvoj a výrobu své nejnovějších generace letadel.

Pro investice CD&R a ACP byla získána veškerá schválení. Účast různých bank musí být schválena jejich příslušnými dozorčími radami. Transakci také budou zkoumat regulační orgány Evropské unie a Spojených států. Po schválení ze strany regulačními orgány se očekává, že transakce bude dokončena v prvním čtvrtletí roku 2000.

"Tento vklad růstového kapitálu dokazuje konstruktivní úlohu, kterou soukromý kapitál může hrát ve světové ekonomice při podpoře slibných firemních programů rozvoje," uvedl Joseph L. Rice, III, předseda představenstva CD&R. "Vzhledem k naší snaze poskytovat stále zdroje v oblasti řízení a strategie a spolu se silnou podporou našeho společného investora, Capital Partners, bude mít Fairchild/Dornier dobrou pozici pro realizaci své dlouhodobé strategie růstu."

"Allianz se prostřednictvím ACP finančně účastnila v transakci do Fairchild/Dornier, protože věříme, že její sortiment výrobků přinese moderní technologii a standardy pohodlí pro cestující, které byly dosud obvyklé jen u dálkových letů, i na rychle rostoucí trh regionálních tryskových letadel. Jsme potěšeni, že vstupujeme do této investice spolu s CD&R, jedním z nejvíce renomovaných soukromých kapitálových investorů," dodal Diethart Breipohl, člen představenstva Allianz AG.

Po dokončení transakce se Charles P. Pieper, šéf CD&R, se stane předsedou představenstva a generálním ředitelem Fairchild/Dornier, a vystřídá tak Carla Alberta, který zůstane v představenstvu společnosti. Před nástupem do CD&R byl Pieper 16 let ve funkci senior operating executive u společnosti The General Electric Company. Naposledy byl u společnosti ve funkci prezidenta a generálního ředitele GE Lighting Europe.

"Fairchild/Dornier je velmi zdravá společnost s kvalifikovanými a obětavými zaměstnanci a solidním podnikatelským plánem, který na rychle rostoucí trh regionálních linek a obchodních tryskových letadel chce dodávat novou generaci výrobků, aby uspokojila potřeby naší globální klientely," uvedl Pieper. "Dalším cenným aktivem Fairchild/Dornier je silný vztah, který si společnost vytvořila se svými zákazníky a dodavateli."

"Jsem touto investicí velmi potěšen," uvedl Carl Albert, předseda představenstva, generální ředitel a většinový akcionář Fairchild/Dornier. "Tento nový kapitál od CD&R a ACP zajistí, že Fairchild/Dornier bude nadále uspokojovat silnou poptávku po regionálních linkových letounech a obchodních letadlech."

Investoři budou úzce spolupracovat se zaměstnanci a managementem, aby urychlili transformaci Fairchild/Dornier, tak aby společnost mohla aktivně sledovat své cíle v oblasti získávání tržních podílů. CD& už má za sebou zkušenosti z provozu v letectví. Od roku 1993 do roku 1995 CD&R vlastnila a provozovala Allison Engine Company, ze které učinila přední konkurenceschopnou společnost.

Fairchild/Dornier projektuje a vyrábí letadla pro celou řadu trhů, k nimž patří linková letadla do 100 míst pro cestující, obchodní trysková letadla a firemní letouny. Důležitou součástí strategie společnosti bylo získat finance na rozvoj nových letadel pro rychle rostoucí trh regionálních linkových linek a obchodních tryskových letadel.

Fairchild/Dornier v současné době vyrábí tryskové letadlo 328JET s 32 sedadly. Vyvíjí větší verzi se 44 sedadly nazvanou 428JET a také novou generaci linkových letadel s 50 až 105 místy, rodinu 728JET, v souladu se zaměřením společnosti na výrobky pro trh regionálních letadel. V současné době má Fairchild/Dornier zakázky na více než 400 letadel, což představuje hodnotu asi osm miliard USD. Více informací o Fairchild/Dornier najdete na webové adrese http://www.fairchilddornier.com.

O společnosti Clayton, Dubilier & Rice, Inc.

Clayton, Dubilier & Rice, Inc. je soukromá investiční firma, která spravuje kapitál v hodnotě více než 3,5 miliardy USD jménem veřejných a soukromých penzijních fondů, vysokoškolských nadací, soukromých nadací, bank a pojišťoven. Investice CD&R do Fairchild/Dornier je druhou investicí firmy v Německu. V červnu 1998 investiční fond, řízený CD&R, koupil Schulte GmbH & Co. KG, předního dodavatel stavebních produktů, od společnosti Thyssen A.G. v obchodu s hodnotou přibližně 226 miliónů USD. V roce 1993 investiční fond řízený CD&R vedl akvizici za 337 miliónů USD společnosti Allison Engine, přední společnosti v oblasti letectví a kosmonautiky, od General Motors Corporation. Allison Engine byla nakonec prodána společnosti Rolls Royce plc. Od svého založení v roce 1978 CD&R byla hlavním aranžérem investic do 31 firem se souhrnnými ročními tržbami přes 21 miliard USD. Má kanceláře v New Yorku a Londýně. Více informací o CD&R najdete na adrese http://www.cdr-inc.com.

O společnosti Allianz Capital Partners GmbH

Allianz Capital Partners GmbH je soukromá kapitálové pobočka skupiny Allianz Group, se sídlem v Mnichově, přední evropské pojišťovny. Allianz Capital Partners poskytuje kapitál celou řadou forem společnostem neregistrovaným na burze pro financování růstu a na podporu koupě společností za strany managementu, zakupování do jiných společností a restrukturalizace akcionářů.

Allianz Capital Partners má k dispozici významné finanční zdroje a investuje pouze do vlastních fondů Allianz Group. Její odborní pracovníci jsou najímáni z oblasti finančnictví i průmyslu. Allianz Capital Partners se považuje za partnera ve vztahu k portfoliovým společnostem a usiluje o podporu a rozvoj těchto společností pro zajištění jejich dlouhodobého úspěchu. Od svého založení v březnu 1998 ACP realizovala pět investic, včetně loňské akvizice Tank & Rast AG německou vládou.

ots Original Text Service: Clayton, Dubilier & Rice, Inc.

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Thomas C. Franco, Broadgate Consultants, Inc., (USA) 212-232-2222, nebo Nick Freer, Maitland Consultancy, (USA) 797- 969-4588, oba za Clayton, Dubilier & Rice, Inc.; nebo Robert Stangarone, Fairchild- Dornier, +49-1703-543-076

Webová adresa: http://www.cdr-inc.com

Klíčová slova PROTEXT-CD&R-ACP-Fairchild