Unisource prodává D Plus společnosti MobilCom

Společnost Unisource NV dnes oznámila podpis smlouvy se společností MobilCom, podle níž MobilCom získá 100 procent akcií v její německé dceřiné společnosti a poskytovateli služeb mobilní telefonie D Plus. Celková hodnota transakce je zhruba 620 miliónů nizozemských guldenů (NLG, 281 miliónů EUR).

"Jsem velmi potěšen, že jsme úspěšně završili jednání s MobilComem," uvedl Jules Delahaije, prezident a generální ředitel Unisource. "Akvizice D Plus ze strany MobilComu zaručuje pokračující poskytování nejvyšší kvality služeb. Vynikající pozice MobilComu na německém trhu umožní společnosti D Plus dále zlepšit své postavení na telekomunikačním trhu."

Transakce musí být schválena německým protimonopolním úřadem. Poradcem Unisource v této transakci byla společnost Lehman Brothers.

D Plus byla založena v roce 1991 pod názvem TMG "Tele-Funk Mobildienste GmbH". V roce 1998 byl název změněn na D Plus. Společnost je čtvrtým největším poskytovatelem mobilních na síti nezávislých služeb v Německu. Hlavní aktivitou D Plus je poskytování mobilních služeb na základě propojitelnosti, zajišťované poskytovateli tří německých mobilních sítí (D1 Deutsche Telekom Mobilfunk GmbH, D2 Mannesmann Mobilfunk GmbH a E-Plus Mobilfunk GmbH). D Plus je prodejcem na německém trhu, který nabízí produkty a služby svým zákazníkům prostřednictvím speciálních kanálů dealerů. Zaměřuje se hlavně na malé a střední podniky a dále na zákazníky, kteří hojně telefon používají. Kromě své hlavní činnosti v oblasti mobilních služeb a hardwaru D Plus prodává další služby s přidanou hodnotou, včetně Internetu a produktů pro pevnou síť.

D Plus byla poslední ze společností, které Unisource odprodala. Předtím už došlo k těmto divesticím: podíl v Arcoru byl prodán společnosti Mannesmann, Unisource Carrier Services společnosti Energis, Unisource Iberia společnosti Telia, Siris společnosti Deutsche Telekom a Unisource Italia společnosti Morgan Stanley Dean Witter Capital Partners. Celková prodejní cena společností, k jejichž prodeji došlo v roce 1999, činí přibližně tři miliardy NLG (1,4 miliardy EUR), přičemž účetní zisk dosáhl zhruba 1,9 miliardy NLG (0,9 miliardy EUR). Unisource dosáhne u těchto investic na rok přepočtenou návratnost asi 60 procent.

Tři akcionáři Unisource, kterými jsou nizozemská KPN Telecom, švédská Telia a švýcarská Swisscom, si podrží svůj podíl v AUCS Communications Services, kterou podle smlouvy řídí Infonet Services Corporation se sídlem v Kalifornii, 100procentně vlastněná společností Unisource. AUCS bude nadále nabízet sortiment kompletních služeb s přidanou hodnotou v oblasti mezinárodního přenosu hlasu, dat a Internetu nadnárodním zákazníkům působícím v Evropě, z nichž mnozí jsou jejími akcionáři. AUCS byla vynechána z divestiční strategie, použité u společností, v nichž měla Unisource podíl či je plně vlastnila.

Iniciativa Unisource dospěla k úspěšnému závěru. Hlavního cíle Unisource, udržet si a rozšiřovat základnu nadnárodních zákazníků, akcionářů, bylo dosaženo. Společný podnik poskytuje zákazníkům celou škálu komunikačních služeb s přidanou hodnotou a vytvořil si silnou konkurenční pozici na evropském telekomunikačním trhu. Díky tomuto divestičnímu procesu umožní noví vlastníci další růst a expanzi jednotlivým podnikům.

Unisource byla založena v roce 1992 jako prostředek k využití rostoucích požadavků nadnárodních společností na komunikaci překračující hranice. K alianci, kterou původně vytvořily Telia a KPN Telecom, se o rok později připojila Swisscom. Unisource byl prvním opravdu panevropským telekomunikačním společným podnikem. Pro její akcionáře byla nástrojem, jehož prostřednictvím mohli určovat směr svých mezinárodních aktivit a umožnit tak, aby služby byly zákazníkům dostupné přes jeden kontakt a uzavřením jediné smlouvy. V roce 1994 provedli akcionáři další rozšíření, aby se z panevropské stala skutečně globální společnost. Za tím účelem pověřili v roce 1994 Unisource koupit podíl v WorldPartners Company a později vytvořit společný podnik s AT&T v USA. Tento podnik, původně známý pod názvem AT&T-Unisource Communications Services (AUCS), zahájil plně činnost v červenci roku 1996.

Za sedm let existence společnosti Unisource se telekomunikační trh v Evropě dramaticky změnil. S liberalizací telekomunikací se objevily nové příležitosti a dalším motorem trhu byl spektakulární růst Internetu, zatímco zároveň se výrazně změnilo konkurenční prostředí akcionářů Unisource. Během času se strategie tří akcionářů začaly odlišovat. Na sklonku roku 1998 akcionáři Unisource oznámili nově definovanou mezinárodní strategii. Samotnou alianci už tři akcionáři přestali považovat za strategickou pro jejich mezinárodní ambice. Proto se rozhodli provést u skupiny Unisource Group divestiční strategii, aby uvolnili hodnotu, kterou pro ně Unisource vytvořila. Unisource vytvořila hodnotu svým akcionářům celou škálou prostředků, jako je mezinárodní zkušenosti a uznání a solidní návratnost jejich investic. Pro akcionáře se tak Unisource ukázal být úspěšnou podnikatelskou iniciativou.

ots Original Text Service: Unisource NV

Internet: http://www.newsaktuell.de