Češi objevují atraktivitu tureckého trhu s nemovitostmi

Letošní průzkum společnosti Ernst & Young umístil Turecko na druhou příčku nejatraktivnějších lokalit pro investice do nemovitostí. Očekávaný objem investic do tureckých realit v příštích deseti letech je 300 biliónu USD (více na http://en.haberler.com/ernst-young-ranks-turkey-second-most-attractive-254938/ ).

Nejen pro velké investory jsou podmínky na trhu tureckých realit příznivé. Díky zákonným úpravám o reciprocitě z roku 2011 a 2012, se otevřel trh s nemovitostmi v Turecku také pro a české občany. Proces pořízení nemovitosti v Turecku se tak pro Čechy stal velmi snadný. Minimum formalit a zrychlení nabytí nemovitosti do osobního vlastnictví během 2-3 měsíců zvyšuje atraktivitu nákupu. Ceny kvalitních nových bytů začínají už na částce kolem 40.000 Euro. V nabídce nemovitostí nechybí ani luxusní duplexy, vily a pozemky. Většina bytů je součástí nádherných komplexů s bohatou občanskou vybaveností.

Životní úroveň a infrastruktura se v posledních letech enormně rozšiřuje a roste především na Turecké riviéře. Svou roli na tomto vzestupu hraje cestovní ruch a s tím spojený velký počet levných leteckých spojů. Nejatraktivnější bytové komplexy se soustřeďují v okolí měst Antalya, Alanya, Side a také u nově otevřeného letiště Gazipasa. Turecké Ministerstvo životního prostředí a územního plánování uvádí ve zprávě z května 2013, že mezi největší soukromé investory do tureckých realit patří Rusové, dále pak Britové, Němci, Norové, Dánové, Švédové, Belgičané, Holanďané, občané Kuwaitu a Saudské Arábie.

Data z Tureckého pozemkového úřadu a Katastru nemovitostí uvádějí, že počet cizinců vlastnících nemovitost v Turecku přesáhl 100 tisíc a pocházejí ze 44 různých zemí světa. Za povšimnutí stojí, že jedna čtvrtina z celkového počtu majitelů, téměř 25 tisíc, nabyla nemovitost v katastru Alanye.

Alanya je multikulturní město. Cizinci žijící v Alanyi si zde zakládají národní asociace, pořádají mnoho kulturních akcí, otevírají vlastní prosperující podniky nebo jen odpočívají. Investice do nemovitosti umožňuje vyrazit na dovolenou s rodinou nebo přáteli kdykoliv a i případný pronájem je skvělou příležitostí pro zajímavý výnos. Pro některé zahraniční majitele nemovitostí v Turecku představuje investice do realit také alternativu důchodového zabezpečení. Tak díky nemalému počtu trvale žijících cizinců důchodového věku v Alanyi magistrát letos vymezil 2000 m2 na nový křesťanský hřbitov, po němž byla velká poptávka. I tato skutečnost dokresluje pohostinnost a přátelskou atmosféru Alanye jako slunného domova pro mnoho Evropanů.

Majitelka serveru RealityTurecko.cz Eva Růžičková k tomu uvádí: „V posledních týdnech jsme zaznamenali zvýšenou návštěvnost našich stránek a nárůst poptávky českých občanů po nemovitostech právě na Turecké riviéře. Doporučuji těm, kteří zvažují investici do nemovitosti v Turecku, aby při výběru realitní kanceláře či zprostředkovatele dali přednost takovým firmám, které nabízejí kvalitní servis a případný doprovod při procesu koupě nemovitosti a zároveň nabízejí služby i po nabytí nemovitosti do osobního vlastnictví. Balíček služeb by měl obsahovat i asistenci při získávání povolení k pobytu. To vše turistům obrovským způsobem zjednodušuje a zpříjemňuje život v destinaci.“

Tuto tiskovou zprávu zpracoval a vydal server http://www.realityturecko.cz za účelem poskytnutí informací pro zájemce a investory do nemovitostí v zahraničí.

Pro bližší informace kontaktujte prosím:

info@realityturecko.cz

Klíčová slova ČR-Turecko-reality-RealityTurecko.cz