SkyBridge pověřil Boeing poskytováním strategických odpalovacích služeb, Boeing má zakázky na rakety Delta III a IV.

Společnost Boeing Company (NYSE: BA) byla jmenována poskytovatelem strategických odpalovacích služeb pro konstelaci SkyBridge, čímž se posunula o krok blíž k tomu, aby se stala předním poskytovatelem odpalovacích služeb na světě. Firma Alcatel z Paříže, hlavní smluvní strana v limitovaném partnerství se SkyBridgeee, pověřila Boeing vypuštěním 40 satelitů SkyBridge - poloviny z celkového počtu 80 satelitů v plánované konstelaci - v kombinaci s odpalovacími zařízeními Delta na začátku roku 2002. Alcatel se připojuje k Loral Space & Communications a k americkým vojenským leteckým silám U.S. Air Force jakožto zájemce o Boeing Delta IV. Podle dohody má Boeing poskytnout dvě zařízení Delta III, z nichž má každé nést čtyři satelity, a také má poskytnout čtyři zařízení Delta IV Medium+ (5,4), z nichž má každé nést osm satelitů. Do smlouvy jsou včleněny také možnosti pro dodatečné odpalovací služby podle požadavků předložených společností SkyBridge. Obchodní divize Expendable Launch Services společnosti Boeing zvládne všechny úkoly spojené s odpalovacími službami u zařízení Delta od vývoje dvou nastavitelných satelitních rozdělovačů SkyBridge vyrobených na zakázku až po závěrečné oddělení satelitů. Osmdesát orbitálních "přízemních" satelitů SkyBridge bude zajišťovat vysokorychlostní multimediální přenosové služby společnostem a fyzickým osobám na celém světě. SkyBridge chce, aby služby byly plně rozmístěny v roce 2003. "Boeing je pyšná na své partnerství se společností SkyBridge, která představuje velkolepý tým omezeného počtu partnerů z celého světa," řekl prezident Boeing Space and Communications Jim Albaugh. "Naším rostoucím manifestem je ujištění, že se Delta stále vyvíjí, aby vyhověla potřebám globální satelitní komunity." Rodina raket Delta byla vybudována a uváděna na trh roku 1960. Od té doby vyslala zařízení Delta více než 275 misí. Boeing je hlavním poskytovatelem odpalovacích služeb pro tři globální satelitní konstelace - pro globální umísťovací systém amerických vojenských leteckých sil U.S. Air Force, pro systém Iridium a Globalstar. Od roku 1989 do roku 1993 byly rakety Delta používány k odpalování celého systému GPS; Delta odpálila 55 satelitů Iridium za 15 měsíců; a hlavně v nedávné době Delta odpálila 24 telekomunikačních satelitů Globalstar za dobu kratší než je 18 měsíců. "Vybudovali jsme si v odvětví odpalovacího průmyslu silnou pověst, zčásti díky naší práci s rychle se vyvíjejícími konstelacemi," řekl viceprezident a generální manažer Boeing Expendable Lunch Systems Gale Schluter. "Dostalo se nám té cti být součástí projektu SkyBridge." SkyBridge LP je věcně omezeným partnerstvím v Delaware se sídlem v Bethesda, Md. Alcatel je předním dodavatelem systému SkyBridge. Mezi další společnosti začleněné do omezeného partnerství patří: Loral Space & Communication a EMS Technologies ze Spojených států; Mitsubishi Electric Corporation, Sharp Corporation, a Toshiba Corporation z Japonska; COM DEV International z Kanady; THOMSON multimedia, CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) a francouzská SNECMA; a SRIW (Societe Regionale d'Investissement de Wallonie) z Belgie. Společnost Boeing má sídlo v Seattlu ve státě Washington, zaměstnává více než 230.000 lidí a je největší společností v leteckém průmyslu na světě podle celkového obratu. Mezinárodní operace společnosti jsou rozděleny do třech hlavních obchodních divizí: obchodní letadla, vojenská letadla a raketové systémy, a divize pro vesmír a komunikace. Boeing Expendable Launch Systems má sídlo v Huntington Beach v Kalifornii a vyrábí a nabízí marketingové a odpalovací operace pro rodinu odpalovacích zařízení Delta pod divizí Space and Communications. Navštivte naší webovou stránku na adrese (www.boeing.com/delta). ots Original Text Service: The Boeing Company Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Boeing Communications, (USA) 714-896-1301, nebo Boeing Launch Hotline, (USA) 714-896-4770; nebo Nicolas Brun, vicepresident, Communications of SkyBridge LP, +(33)146 52 63 94 Webová stránka: http://www.boeing.com/delta Webová stránka: http://www.boeing.com

Klíčová slova PROTEXT-Boeing-SkyBridge

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Auto-moto, doprava a stroje