Lyondell Chemical Company oznamuje prodej celosvětových aktivit na poli vícemocných alkoholů společnosti Bayer

Lyondell Chemical Company (NYSE: LYO) dnes oznámila, že dosáhla dohody se společností Bayer o prodeji celosvětových aktivit na poli vícemocných alkoholů spolu s podílem v závodě na výrobu propylenových oxidů (PO) v USA společnosti Lyondell. Prodejní cena bude zhruba 2,45 miliardy USD.

"Očekáváme, že touto jedinečnou smlouvou urychlíme růst naší výroby PO," uvedl Dan F. Smith, prezident a výkonný ředitel společnosti Lyondell Chemical Company. "Tato obchodní transakce nám umožní urychlit finanční toky z vícemocných alkoholů a přitom si udržet strategické napojení na trhy s deriváty prostřednictvím předního světového výrobce uretanů. Transakce se okamžitě projeví přírůstkem tržeb a cash flow společnosti Lyondell a umožní Loyndellu zlepšit její rozvahu splacením podstatné části dluhu, spojeného s akvizicí společnosti ARCO Chemical v roce 1998."

Lyondell bude nadále významným dodavatelem PO a zaměří se na rozšíření svých ostatních činností v oblasti derivátů PO, včetně propylénglykolu, butanediolu (kde má společnost patentovanou technologii) a propylénglykolových éterů.

V rámci transakce se Lyondell a Bayer dohodly, že budou nadále pokračovat ve svém společném podniku při výstavbě PO 11, už dříve oznámeného závodu na výrobu propylénoxidů a styrenových monomerů v Evropě.

Do navrhovaného prodeje společnosti Bayer jsou závody Lyondell na výrobu vícemocných alkoholů v městech South Charleston a Institute v Západní Virginii, Channelview v Texasu, Rieme v Belgii, Fos sur Mer ve Francii, Anyer v Indonésii a Kaohsiung na Tchaj-wanu. Do transakce také spadají technologické provozy na výrobu vícemocných alkoholů v Singapuru, ve Villers St. Paul ve Francii, v South Charlestonu v Západní Vrignii a v Newtown Square v Pennsylvánii. Celosvětové provozy TDI společnosti Lyondell nejsou do transakce zahrnuty. Lyondell bude nadále provozovat všechny své existující závody na výrobu PO a bude sloužit jako provozovatel závodů na výrobu vícemocných alkoholů v Channelview v Texasu a ve Fos sur Mer ve Francii.

Smlouva ještě podléhá konečnému schválení ze strany obou společností na zasedáních představenstvech v prosinci. Uzavření transakce ještě musí být schváleno protimonopolními úřady v USA a v Evropě a podléhá také dalším podmínkám, které jsou obvyklé pro transakce tohoto typu. Očekává se, že transakce bude uzavřena v prvním pololetí 2000.

Lyondell Chemical Company s ústředím v Houstonu ve státě Texas je světovým největším výrobcem propylénových oxidů (PO), druhým světovým největším dodavatelem vícemocných alkoholů a toluendiizokyanátu (TDI), předním producentem propylénglykolu, předním výrobcem dalších derivátů PO jako je butanediol (BDO) a propylénglykolového éteru (PGE) a výrobcem styrenového monomeru a MTBE jako vedlejších produktů při výrobě PO.

Prostřednictvím svého 41procentního podílu ve společnosti Equistar Chemicals, LP, je Lyondell také největším výrobcem etylénu, propylénu a polyetylénu v Severní Americe a předním výrobcem polypropylénových, etylénoxidových, etylénglykolových speciálních polymerů a polymerických prášků s vysokou přidanou hodnotou.

Prostřednictvím svého podílu ve výši 58,75 procenta ve společnosti LYONDELL-CITGO Refining LP je Lyondell jednou z největších a nejziskovějších rafinérií ve Spojených státech, která zpracovává velmi těžkou venezuelskou ropu na benzín, motorovou naftu s nízkým obsahem síry a letecký benzín.

Lyondell je třetím největším výrobcem metanolu v USA díky svému 75procentnímu podílu ve společnosti Lyondell Methanol Company, L.P.

Prohlášení v tomto sdělení pro tisk, která se týkají záležitostí, jež nejsou historickými skutečnostmi, jsou výhledová tvrzení, která zahrnují rizika a nejistoty, k nimž patří například budoucí celosvětové ekonomické podmínky, výrobní kapacita, konkurenční produkty a ceny a další rizika a nejistoty, které jsou podrobně rozvedeny ve zprávách, které Lyondell předkládá Komisi pro burzy a cenné papíry USA (SEC).

ots Original Text Service: Lyondell Chemical Company

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: média - Jackie Wilson, 713- 652-4596 nebo Marvin Brown, 713-309-2643, nebo investoři - Sami Ahmad, 713-309-7141, všichni z Lyondell Chemical Company; nebo Mark Ryan, 412-777- 2500, nebo Thomas Reinert v Německu 011-49-214-30- 81941, oba ze společnosti Bayer

Webová stránka: http://www.lyondell.com