McCook Metals chválí šetření EU ohledně fúze APA

Říká, že navrhovaná fúze spolu s fúzi Alcoa-Reynolds, zdvihne cenu klíčové slitiny používané v americké a evropské výrobě letadel. Rozhodnutí přichází v době zvýšených obav EU a USA z dopadu megafúze na finální spotřebitele.

McCook Metals L.L.C., přední světový producent letecké slitiny hliníku a lithia, dnes pochválil rozhodnutí Evropské unie vyvolat dvoustupňové šetření navrhované fúze hliníkárenských společností Alcan, Pechiney a Alusuisse do jedné společnosti, známé jako APA.

"Evropská fúze APA, zejména v kombinaci s fúzí Alcoa-Reynolds v USA, by měla nebezpečný protikonkurenční dopad na důležité trhy," řekl předseda McCook Metals Michael Lynch. "McCook je producent leteckých hliníkových slitin pro mnohé americké a evropské projekty s nejnižšími náklady, avšak schopnost nevertikálně integrovaných společností, jako je naše, dodávat tento produkt by mohla být těžce ohrožena, bude-li fúze schválena."

"Pokud fúze APA a Alcoa-Reynolds půjdou vpřed, kombinované společnosti budou účinným škrtičem trhu pro vysoce čistý oxid hlinitý, nutný pro výrobu těchto leteckých hliníkových slitin. Nakonec by evropští daňoví poplatníci a spotřebitelé mohli skončit vyššími platbami za klíčové letecké a každodenní hliníkové produkty a v odvětví by bylo méně konkurence a inovací," řekl Lynch. Budou-li obě navrhované fúze schváleny, APA a Alcoa-Reynolds by dohromady kontrolovaly 72 procent celosvětové kapacity oxidu hlinitého v kvalitě pro tavbu, zatímco jejich největší konkurent by měl kapacitu 8 procent nebo méně.

Lynch dodal: "Rozhodnutí EU, spolu s nedávným soudním rozhodnutím amerického okresního soudce Thomase Penfielda Jacksona v antitrustovém případu Microsoftu, vyslaly jasný signál o obnoveném intenzivním zájmu na obou stranách Atlantiku o to, jak dominantní postavení na trhu ovlivní konečné spotřebitele."

Alcan, Pechiney a Alusuisse navrhly spojení společností 11. srpna. 19. srpna oznámily dohodu o fúzi Alcoa Inc. a Reynolds Metals Co. Navrhovaná fúze Alcoa - Reynolds je nyní prošetřována americkým ministerstvem spravedlnosti, které vzneslo druhý požadavek na informace od společností, nutné pro jeho šetření. Tato navrhovaná fúze je rovněž prošetřována Evropskou unií.

V současnosti je Alcoa jedinou společností, kromě McCooka, která je schopna vyrábět leteckou slitinu hliníku a lithia. Alcan, Alcoa a Reynolds patří mezi několik málo dodavatelů oxidu hlinitého s vysokou ryzostí, používaného při výrobě leteckých hliníkových slitin.

Slitinu hliníku a lithia používá řada evropských zákazníků pro takové výrobky jako jsou F-16, Eurofighter a navrhovaný Joint Strike Fighter.

McCook Metals je druhým největším výrobcem hliníkových plechů v USA, který vyrábí speciální produkty pro letecký, kosmický a zbrojní průmysl, jako je plech ze slitiny hliníku a lithia pro program raketoplánů NASA a pro vojenská letadla. McCook Metals L.L.C., Scottsboro Aluminum L.L.C., Great Lakes Metals L.L.C. a Great Lakes Processing L.L.C. jsou přičleněné organizace Michigan Avenue Partners, chicagské investiční skupiny. ots Original Text Service: McCook Metals L.L.C. Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Holly Bartecki, (USA) 312-573-5485, nebo Jim Badenhausen, (USA) 212-484-7205, oba za McCook Metals L.L.C.

Klíčová slova PROTEXT-McCook Metals-APA

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Zpracovatelský a výrobní průmysl
Auto-moto, doprava a stroje