Bitva tří císařů

Austerlitz 1999 - 194. výročí "Bitvy tří císařů" - vzpomínkové a pietní akce pod kopcem Santon u Tvarožné. Letošní ročník vzpomínkových akcí navazuje na loňskou rekonstrukci "Bitvy tří císařů", kdy se organizátorům projektu Austerlitz 2005, obci Tvarožná, Napoleonské unii ČR a firmě Davay Communications, s. r. o., podařilo obnovit po roční přestávce tuto akci, která má v brněnském regionu již velkou tradici. Zcela v duchu představ organizátorů o postupném zvyšování úrovně celé akce a doprovodných služeb až do roku 2005, kdy si připomeneme 200. výročí této památné bitvy, je letošní vyšší počet zúčastněných členů klubů vojenské historie, jejichž počet dosáhne letos 650 "vojáků". Na bojišti uvidíme mimo jiné 18 děl a pyrotechnické efekty.

V rámci doprovodného programu po bojové ukázce je připraven jarmark s ukázkami kovářských řemesel, atrakce v dobovém koloritu a hudba v podání uniformované kapely.

Pro diváky bude letos zajištěna i kvalitnější úroveň služeb a občerstvení, bude také dostatečný počet míst pro výdej svařeného vína. Pro bezpečnost diváků, je opět zajištěno ohrazení a profesionální bezpečnostní služba a také pojištění všech účastníků akce.

Ceny vstupenek na Bitevní ukázku 27. listopadu 1999:

Děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma.

Vozíčkáři a ZTP - zdarma

Pro skupiny (od 20 osob) jsou připraveny výrazné slevy vstupného - 80 korun na osobu. Co se týče skupinových objednávek, byl zaveden rezervační systém přes Internet. Podrobnější informace jsou umístěny na internetové adrese Projektu Austerlitz 2005 : http://www.austerlitz-region.cz

NOVINKA - Cenově zvýhodněni budou také návštěvníci, kteří si zakoupí vstupenku v předprodeji, který bude otevřen od 1. listopadu v obchodním domě TESCO v ulici Dornych 4. a restauraci McDonald's v Brně Líšni. Cena vstupenky v předprodeji je 89 korun.

V den konání akce bude prodej pouze v Tvarožné. Cena: 99 korun. Každá vstupenka obsahuje kupón na:

kupón na 2 decilitry svařeného vína nebo 1 nealkoholický nápoj podle aktuální nabídky

kupón na desetiprocentní slevu na občanské pojištění u pojišťovny Kooperativa, a. s.

kupón na jeden nápoj v restauracích McDonald's - Rohlenka a Líšeň při nákupu nad 50 korun

kupón na slevu 50 korun při jednom nákupu nad 500 korun v hypermarketu TESCO Horní Heršpice Brno a OD Tesco Dornych 4

kupón na 500 korun kredit navíc ke každé zakoupené GO sadě u firmy Hykš Mobil, s. r. o.

Také letos bude pro návštěvníky zajištěna zdarma kyvadlová doprava od Hlavního nádraží v Brně (konečná trolejbusů) do Tvarožné. Organizátoři zdvořile žádají všechny návštěvníky o využití této kyvadlové dopravy z důvodu nedostatku parkovacích míst v okolí obce Tvarožná. Autobusové spoje budou v případě potřeby posilovány a časové intervaly jsou přizpůsobeny očekávanému zájmu ze strany návštěvníků. Jízdní řád a podrobné trasy budou zveřejněny zvlášť po 15. listopadu.

Bezplatná kyvadlová doprava bude také zajištěna z Vyškova a Slavkova u Brna

Nad letošní akcí převzal záštitu ministr obrany Vladimír Vetchý a očekáváme řadu dalších významných hostů. Generálním reklamním partnerem akce je firma Českomoravský cement, a. s., která přislíbila spolupráci až do roku 2005. Organizátoři spolupracují při realizaci projektu Austerlitz 2005 s významnými subjekty působícími v regionu: BVV, a. s., Dopravní podnik města Brna, Centrála pro cestovní ruch České republiky.

Program letošních vzpomínkových akcí

Bitva tří císařů 1999

26. listopadu - 28. listopadu 1999

194.výročí

26. listopadu 1999

16:45 - 17:00 Pietní akt u hrobu francouzských vojáků ve Šlapanicích

17:30 - 18:00 Jiříkovické ohně - slavnostní pietní akt na Žuráni

Program rekonstrukce Bitvy tří císařů" Tvarožná, 27. listopadu 1999

09:30 - 13:30 Vojenské ležení v obci Tvarožná - cca 500 členů klubů vojenské historie v dobových vojenských uniformách

13:00 Slavnostní zahájení v Obecním úřadě Tvarožná, přijetí pozvaných hostů

14:00 - 15:30 Rekonstrukce "Bitvy tří císařů"

16:00 - 20:00 Tvarožná - vojenské ležení, jarmark, kulturní program, lidová zábava, atrakce v dobovém koloritu

28. listopadu 1999

11:00 - 11:30 Mohyla míru - pietní akt

Po celý den je vstupné na Mohylu míru zdarma. Organizátoři zajistili úhradu vstupného!

POZOR!

26. listopadu - 28. listopadu 1999 Vojenské ležení v prostoru zájezdního hostince Stará pošta u Kovalovic

Generální reklamní partner: Českomoravský cement, a. s. Za podporu dále děkujeme firmám: Kooperativa pojišťovna, a. s., Brněnské veletrhy a výstavy, a. s., BVV FAIR TRAVEL, Hykš Mobil, s. r. o., IRO, s. r. o., Skynet, a. s., Sebak, s. r. o., McDonald's - Rohlenka a Líšeň, Městské divadlo v Brně, DPmB a. s., Davay s. r. o., Bonagro a. s.

Mediálními partnery celé akce jsou Česká televize studio Brno a Český Rozhlas Brno

Kontakt:

Davay Communications, s. r. o., Kameníčkova 2, 616 00 Brno, tel.: 05-41148144, fax: 05-41148141

Miroslav Jandora e-mail: mjandora@davay.cz

http://www.austerlitz-region.cz, e-mail: info@austerlitz- region.cz