Benefon, Arboreal a Geodata představují první mobilní mapu na světě na veletrhu Telecomu 99

Už jste někdy potřebovali při jízdě autem průvodce? Od příštího roku to nebude problém. Můžete si přivolat mapu přímo na váš mobilní telefon, díky novátorskému produktu od tří finských společností, Benefon, Arboreal and Geodata.

Mnohé prognózy poukazují na to, že rozvoj služeb osobní navigace (Personal Navigation Services) bude dalším výrazným trendem v mobilní telefonii. Různé poradenské agentury odhadují, že trh služeb osobní navigace bude mít do roku 2005 hodnotu tří až osmi miliard EUR. ¨ Benefon, finský výrobce mobilních telefonů, reagoval na tuto výzvu vývojem telefonu Benefon Esc! Personal Navigation Phone, který byl poprvé vystaven na veletrhu Telecom 99. Je to první bezdrátový přístroj na světě, který spojuje lokalizaci GPS a mobilní mapy na telefonu GSM. Spolu s koupí telefonu Benefon Esc! si uživatelé mohou předplatit službu mobilních map od společnosti Arboreal Ltd. Uživatelé Arbonautu si budou moci stáhnout mapy přímo na své mobilní telefony a nechat si zobrazit svou polohu nebo polohu svých přátel na telefonu.

"Mobilní mapy jsou jednou z neúžasnějších nových funkcí, které poskytuje telefon Benefon Esc! s osobní navigací. Výrobek se tak stává kompletní 'krabičkou poslední záchrany' současných nomádů, kteří tak kdykoli a kdekoli mohou zjistit svou polohu a směr. Partnerství se společnostmi Arboreal and Geodata je nanejvýš plodné," uvedl Jukka Nieminen, ředitel výrobkového marketingu společnosti Benefon.

Vedle toho, že Arbonaut dodává mapy na inteligentní telefony, je to také webová služba, která provádí správu všech zeměpisných informací, které mají být poslány na mobilní telefon nebo z něj vyvolány. Arbonaut používá unikátní technologii pro dialog mezi webovou stránkou a mobilním telefonem s pomocí protokolu WAP nebo kabelového napojení, podle toho, co je vhodnější. Později bude Arbonaut k dispozici všeobecně pro zařízení WAP a ve formě jazyku Java pro inteligentní telefony Epoc. Arbonaut je uváděn se značkovým sloganem "Planeta ve vaší kapse."

Digitální mapy pro službu Arbonaut Mobile Map Service a telefon Benefon Esc! Personal Navigation Phone jsou vyvolávány z mapového serveru GEKKO Map Server společnosti Geodata, významného výrobce map ve Finsku. V první fázi Geodata poskytuje velmi podrobné mapy Skandinávie a pobaltských států ve vektorovém formátu a také přehlednou mapu Evropy. První soubor map zahrnuje silniční mapy, topografické mapy a podrobné mapy měst s názvy ulic. Každá mapová databáze byla vytvořena s vysokou prostorovou přesností, aby vyhovovala požadavkům navigace GPS.

Kari Tuukkanen, vedoucí vývoje společnosti Geodata, považuje platformu Arbonaut za ideální kanál pro distribuci map. "Budoucí vývoj poskytování map službě Arbonaut bude obsahovat mnohem víc map měst, silničních map, topografických map a soubor námořních map od široké škály výrobců map z celé Evropy. Geodata má na starosti sběr map do databáze a provádění nezbytných konverzí formátu a systémů souřadnic a zpřístupnění map na serveru GEKKO."

"Vidíme před sebou neomezené příležitosti v poskytování informací o poloze do rukou všech uživatelů mobilních telefonů během pouhých několika let," poznamenal Tuomo Kauranne, výkonný ředitel Arboreal Ltd. "Arbonaut bude otevřenou platformou pro místní poskytovatele informací i pro dodavatele map. Jsme velmi šťastni, že spolupracujeme s tak novátorskými společnostmi jako Benefon a Geodata. Také se těšíme na spolupráci s dalšími výrobci mobilních telefonů a dodavateli map na celém světě."

Další informace a ukázky služby mobilních map Arbonaut jsou na adrese www.arbonaut.com, kde si také můžete zaregistrovat vaši osobní službu Arbonaut.

Další informace a fotografie telefonu Benefon Esc! s osobní navigace jsou k dispozici na www.benefon.com.

Na mapový server GEKKO je přístup z adresy www.geodata.fi.

Arbonaut, GEKKO a Benefon Esc! jsou vystavovány na veletrhu Telecom 99 v expozici Benefonu ve finském pavilónu (stánek č. 1131.53).

ARBONAUT je ochrannou známkou ARBOREAL Ltd., soukromé společnosti založené v roce 1994 a sídlící v Joensuu ve Finsku. Arboreal vyniká v aplikacích počítačové vize a v ucelených vyspělých telematických službách k nimž je přístup prostřednictvím webu, přes informační podnikové centrum (tzv. call centre) anebo pomocí zařízení pro mobilní komunikaci. Arboreal také konstruuje vyspělé aplikace dálkové komunikace s použitím zeměpisných informačních systémů.

BENEFON je přední společností ve výrobě novátorských přístrojů bezdrátové komunikace, které jsou proslulé bezkonkurenčním výkonem, profesionální kvalitou a finským designem. Benefon konstruuje a vyrábí mobilní telefony od roku 1988 v městě Salo, středisku průmyslu bezdrátové komunikace ve Finsku.

GEODATA se specializuje na vytváření a prodej vysoce kvalitních digitálních map z celého světa. Kromě tištěných map GEODATA používá média digitální distribuce, zejména svůj nedávno do chodu uvedený mapový server GEKKO na internetu. GEODATA Ltd. zaměstnává asi 30 geodetů a patří do skupiny Sanoma WSOY, velké finské mediální společnosti. Sanoma WSOY s obratem 1,1 miliardy EUR vlastní televizní kanály, noviny, časopisy a také divizi vydávající knihy.

Kontakty pro další informace:

Arboreal Ltd.

Tuomo Kauranne, CEO

Tel.: +358-13-220 874

E-mail: tuomo.kauranne@arboreal.fi

Benefon Oyj

Jukka Nieminen, Director Product Marketing

Tel: +358-2-77 400 GSM: +358-400-512 275

E-mail: jukka.nieminen@benefon.fi

Geodata Ltd.

Kari Tuukkanen, Development Manager

Tel. +358-9-5607 4057 GSM: +358-50-5722 206

E-mail: kari.tuukkanen@geodata.fi

Benefon je ochranná známka společnosti Benefon Oyj.

Epoc je ochranná známka společnosti Symbian Ltd.

Klíčová slova PROTEXT-Benefon-Arboreal-Geodata

Evropa, EU, NATO (es)