Dánský pivovar Carlsberg poskytl 10,5 miliónu dánských korun na stavbu repliky vikingské lodi

ROSKILDE (Dánsko) 21. října (ots-PRNewswire) - Světoznámé Muzeum vikingských lodí v dánském Roskilde chce postavit dosud největší repliku vikingské lodi. Plavidlo dlouhé 30 metrů, schopné dlouhé plavby po moři, má být postaveno za pomoci stejných metod, nástrojů a materiálů, jaké používali Vikingové téměř před tisíci lety. Rekonstrukci vikingské lodi umožnil finanční dar ve výši 10,5 miliónu dánských korun, poskytnutý Nadací Tuborg a společností Carlsberg's Memorial Bequest, které jsou součástí dánského pivovarského koncernu Carlsberg A/S.

Dlouhá válečná loď byla hrůzu nahánějící zbraní, jíž Vikingové vděčili za své dominantní postavení na mořích severní Evropy od roku 800 do roku 1100. Poprvé teď má být postavena replika takové lodi.

Pozůstatky originálního plavidla, stejně jako čtyř dalších, byly v roce 1962 vyzdviženy z Roskildského fjordu v tisících kouscích. Z lodi známé pod jménem Skuldelev 2 se zachovalo jen deset procent. Po nakonzervování byly kousky lodi restaurovány a vystaveny v Muzeu vikingských lodí v dánském Roskilde. Archeologové se domnívají, že plavidlo bylo postaveno v irském Dublinu kolem roku 1040.

Vikingská loď muselo jistě působit hrůzostrašným dojmem, když brázdila vlny s 80 až 100 bojovníky na palubě. Se zhruba 60 muži u vesel dosahovala pravděpodobně průměrné rychlosti deseti kilometrů v hodině, zatímco pod všemi rozvinutými plachtami a za příznivého větru to mohlo být až 35 kilometrů v hodině.

"Skuldelev 2 je loď své vlastní třídy, 'plnokrevník' oceánu. Stavba jeho dokonalé kopie bude pro nás mimořádnou příležitostí prověřit a objasnit poznatky, které máme o dlouhých plavidlech vikingské éry a kultuře Vikingů," řekla ředitelka muzea Tinna Damgardová-Sorensenová. V lednu roku 2000 začnou odborníci tohoto muzea specializující se na stavbu lodí pátrat po vhodných stromech a na podzim téhož roku se začne se stavbou. Replika vikingské lodi bude vznikat pod širým nebem v přístavišti muzea, takže postup prací bude moci sledovat veřejnost.

Na svou první plavbu z Roskilde do Dublinu má nový Skuldelev 2 vyplout podle plánů v roce 2005.

Další informace a obrázek jsou k dispozici na:

Webová stránka: http://www.carlsberg.dk http://www.carlsberg.com/info/viking.html

Kontakt: Tinna Damgard-Sorensen, Director of Roskilde Viking Ship Museum Tel.: +45-46-30-02-00, Walther Paulsen, Managing Director of Carlsberg Group Tel.: +45-33-27-33-27

Klíčová slova PROTEXT-Carlsberg

Evropa, EU, NATO (es)