Informace pro média o programu Sea Launch jsou na webu

Zástupci tištěných médií a televize, kteří hledají kompletní informace pro tisk o slavnostním zahájení programu Sea launch, se mohou obrátit na novou webovou stránku, zřízenou speciálně pro média.

Nová webová stránka pro média je součástí střediska mediálních služeb společnosti Boeing na adrese http://www.boeingmedia.com. Pro přístup na tuto stránku je nutno se zaregistrovat, očekává se, že na stránku získá rychle přístup velký počet registrovaných uživatelů.

Stránka obsahuje soubory ve formátu PDF, které zahrnují veškeré tištěné materiály pro tisk a fotografie a grafy ve vysokém rozlišení týkající se systému Sea Launch. Všechny materiály na webové stránce je možné zveřejnit a kopírovat. Po registraci klikněte na speciální ikonu Sea Launch.

Sea Launch také zřídil celodenní telefonní informační linku s nejnovějšími informacemi o programu, na čísle:USA 562-797-1000.

Všechny důležité novinky o programu Sea Lunch včetně případných změn v programu a satelitních linek budou uvedeny na webové stránce a oznámeny na informační lince.

První vysílání programu Sea Launch je plánováno na 14:17 tichomořského standardního času (PST)v sobotu 27.března 1999.

PRO TELEVIZE: Živé satelitní vysílání programu bude přenášeno do Severní Ameriky. Vysílání bude obsahovat interview, kontextová videa Sea Launch a živou reportáž ze samotného startu družice z Tichomořského oceánu. Vysílání bude sledovat start programu až do úspěšného oddělení placené TV a bude zakončeno kontinuální smyčkou vysílání zpráv Sea Launch. Druhé vysílání bude směřovat později téhož dne do Severní Ameriky a do Evropy a Ruska.

Dále je uveden program satelitního televizního vysílání včetně opakování. Všechny časové údaje jsou v PST.

- Severní Amerika

- První vysílání 13:30 - 21:30 PST - 27.března 1999

- Druhé vysílání 20:00 - 21:30 PST - 27.března 1999

- Telstar 4 na 89,0 stupních západ - C-Band NTSC Analog na transpondéru/kanálu 23

- Vertikální polarizace - kmitočet 4160 MHz

- Audiální pomocné nosné vlny 6,2 vlevo rusky, 6,8 vpravo anglicky

- Evropa a Rusko

- Jediné vysílání - 20:00 - 21:30 PST - 27.března 1999

- Intelsat K, 338,5 stupně východ - pásmo Ku PAL Analog na transpondéru H7 horní

- Vertikální polarizace - kmitočet 11618,5 MHz

- Audiální pomocné nosné vlny 6,2 vlevo rusky, 6,8 vpravo anglicky

První severoamerické vysílání je přizpůsobeno době spuštění programu. Přenos začne 45 minut před spuštěním monoskopem se zvukem, oficiální program začne 30 minut před spuštěním. Následovat bude živé vysílání a opakování zpráv Sea Launch začne asi 60 minut po spuštění. Tyto termíny se mohou posunout, pokud dojde k zpožděnému spuštění. Aktualizované údaje budou uvedeny na satelitním kanálu a na informační lince Sea Launch na čísle USA 562-797-1000. Prosíme, abyste si údaje kontrolovali.

Vysílání od 20:00 do 21:30 PST (druhé vysílání do Severní Ameriky a jediné vysílání do Evropy a Ruska) se bude skládat z 30 minut souhrnných informací a 60 minut smyčky videozpráv Sea Launch.

Sea Launch představuje spojení zdrojů světových předních společností v oblasti letectví a námořnictví. Společníky v mezinárodním konsorciu jsou společnosti Boeing Commercial Space Company, Kent, Wash., (zajišťuje integraci vesmírné lodě), Kvaerner Maritime a.s., se sídlem v Oslu v Norsku (loďařská společnost), RSC Energia se sídlem v Moskvě v Rusku (zajišťuje horní stupeň Block-DM a jeho integraci s vypouštěcí družicí) a KB Yuzhnoye/PO Yuzhmash z Ukrajiny (zajišťuje první dva stupně vypouštěcí družice).

Sea Launch má smluvně zajištěno 16 startů a komerční provoz bude zahájen později v tomto roce.

KONTAKT: Terrance L. Scott, Sea Launch, +1-562-951-7348; nebo Timothy L. Dolan, The Boeing Company, +1-562-797-5090; nebo infolinka Sea Launch Hot- Line, +1-562-797-1000/

Webová stránka: http://www.boeingmedia.com/

Klíčová slova Sea Launch