Bývalý šéf firmy Conoco zemřel po boji s rakovinou

Dnes vydala společnost Frontera Resources toto sdělení pro tisk:

Podnikatel a v občanské společnosti aktivní předák , Constantine S. "Dino" Nicandros, který byl bývalým prezidentem a generálním ředitelem společnosti Conoco Inc., dnes zemřel po boji s rakovinou v nemocnici Methodist Hospital. V době své smrti byl Nicandros předseda představenstva CSN and Company, soukromé investiční firmy v Houstonu.

(Foto: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/19990823/DAM026 )

Nicandros byl v čele Conoca od roku 1987 do roku 1995 a také působil jako předseda představenstva Conoca až do března 1996, kdy odešel do důchodu. Také byl ve funkci místopředsedy představenstva mateřské společnosti Conoca, E. I. Du Pont de Nemours and Company, od roku 1991 až do odchodu do důchodu. Byl členem Komise strategického směru společnosti DuPont a byl členem Kanceláře generálního ředitele, která utváří politiku společnosti DuPont.

Nicandros, který nastoupil do společnosti Conoco v roce 1957 jako výzkumný pracovník v plánovacím oddělení, prošel několika funkcemi v rámci oddělení a v roce 1965 byl jmenován zástupcem pro akvizice v oblasti průzkumu a produkce pro mezinárodní operace Conoca v New Yorku. V následujícím roce byl jmenován ředitelem ekonomického plánování divize Eastern Hemisphere Petroleum Division (EHPD) a v roce 1971 se stal výkonným ředitelem dopravy a zásobování této divize.

V roce 1972 byl zvolen viceprezidentem a v roce 1974 výkonným viceprezidentem pro rafinaci, marketing a dodávky a dopravu v EHPD. Od roku 1975 do roku 1978 byl výkonným viceprezidentem pro celosvětové dodávky a dopravu a pak se přesunul do Houstonu, kde se stal výkonným viceprezidentem pro ropné výrobky s odpovědnostmi za celosvětové činnosti v oblasti rafinaci, marketingu a dopravy.

Nicandros byl předsedou slučovací komise, když v roce 1981 došlo k fúzi společností Conoco a DuPont. O dva roky později byl jmenován prezidentem Conoca pro celosvětové ropné operace a byl zvolen do představenstva společnosti DuPont. Kromě svých funkcí v Conocu byl jmenován výkonným viceprezidentem DuPontu v roce 1984 s regionální odpovědností za Evropu, Afriku a Blízký východ a byl ve výkonném výboru společnosti DuPontu. Od roku 1991 do roku 1996 byl také starším ředitelem v Consolidation Coal Company, dceřiné společnosti DuPontu.

Byl členem představenstev společností Cooper Industries, Mitchell Energy Development, Frontera Resources a Chase Bank of Texas. Byl čestným členem představenstva American Petroleum Institute (API)od roku 1983 do roku 1996 a dvakrát také působil v jejím řídícím výboru a jako předseda jejího výboru pro veřejnou politiku. Nicandros v roce 1996 obdržel zlatou medaili API za vynikající úspěchy a byl členem National Petroleum Council.

Nicandros, který silně podporoval houstonskou komunitu, působil ve výboru svěřenských správců na Baylor College of Medicine a byl svěřenským správcem a členem rady guvernérů na Rice University. Byl spolupředsedou Houstonského poradenského výboru při Centru pro strategická a mezinárodní studia a členem Bretton Woods Committee. Byl ředitelem konzultanem v Houston World Affairs Council, působil v poradním výboru Texaského střediska pro supravodivost při University of Houston od roku 1989 do roku 1991 a byl v představenstvu Greater Houston Partnership od roku 1989 1995.

Byl aktivní také v občanských záležitostech a byl členem představenstva Houston Grand Opera a the Houston Symphony, the Museum of Fine Arts Houston, poradním členem představenstva v nadaci Houston Ballet Foundation a guvernérem Houston Forum.

Byl prezidentem nadace Houston Grand Opera, prezidentem Houston Grand Opera od roku 1991 do 1993, předsedou představenstva od roku 1993 do 1995 a starším předsedou od roku 1995 do roku 1997.

Nicandros byl předsedou představenstva Houston Symphony od roku 1995 do roku 1997.

Byl v čele kampaně Pacesetter Campaign při United Way of the Texas Gulf Coast v roce 1994 a byl předsedou kampaně United Way v roce 1988. Byl také v čele texaské pobočky amerického výboru pro dvousté výročí francouzské revoluce v roce 1989.

Nicandros, který byl jmenován Mezinárodním manažerem roku města Houston v roce 1989 obdržel i další pocty, například "1991 Outstanding Proud Partner" Houstonu a "1992 Business Leader of the Arts."

Nicandros se narodil v Port Saidu v Egyptě řeckým rodičům 2. srpna 1933. Vystudoval v Paříži na vysoké škole Ecole Des Hautes Etudes Commerciales. Měl také právnický titul a doktorát v ekonomice z University of Paris a titul MBA (Master of Business Administration) z Harvard Graduate School of Business Administration.

Návštěvy u zesnulého budou v 19:00 v úterý 24. srpna na adrese Geo. H. Lewis & Sons Funeral Directors, 1010 Bering Drive. Obřad se koná v 11:00 ve středu 25. srpna v katedrále Annunciation Greek Orthodox Cathedral, 3511 Yoakum Blvd, Houston, TX 77006-4388.

Rodina navrhuje, aby místo květin byly zasílány dary Americké společnosti pro výzkum rakoviny (American Cancer Society).

ots Original Text Service: Frontera Resources

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Ben Wheatley, Pierpont Communications, Inc., 713- 627-2223, za Frontera Resources

Foto: http://www.newscom.com/cgi- bin/prnh/19990823/DAM026 PR Newswire Photo Desk, 888-776-6555 nebo 201-369-3467