Česko zaznamenává mimořádnou aktivitu klíšťat. Odborníci radí chránit se očkováním

Aktivita klíšťat v polovině léta opět stoupá, přičemž aktuální vysoké teploty, které zejména v červenci střídaly časté bouřky, tomu jen nahrávají. Na celém území České republiky nyní platí pátý, tedy nejvyšší stupeň aktivity klíšťat, který představuje mimořádné riziko. Například v Brně odborníci evidují nejvyšší výskyt klíšťat za posledních 5 let. Přibývá také infikovaných klíšťat a s nimi související závažná onemocnění jako lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida.

S příchodem teplého počasí v přírodě přibývá klíšťat. Aktivita klíšťat je nyní na nejvyšším, pátém stupni. Klíšťata se vyskytují nejvíce v listnatých a smíšených lesích, ale narazit na ně můžeme prakticky kdekoliv, kde jsou stromy a travnaté plochy.

Lymská borelióza a klíšťová encefalitida

V souvislosti se zmíněným nárůstem klíšťat přibývají také závažná onemocnění, jako lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Za první čtyři měsíce roku 2022 Středočeská hygienická stanice zaznamenala 43 případů lymské boreliózy, což je v porovnání s předchozím rokem více než dvojnásobné množství případů. "Česká republika je zároveň zemí s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě, a proto by zejména lidé žijící v naší zemi měli dbát zvýšené opatrnosti," říká MUDr. Světlana Kiričenková z Polikliniky IPP s.r.o.

Na základě dat z laboratoře Protean s.r.o. provozující webové stránky klíště.cz je zřejmé, že množství klíšťat přenášejících boreliózu od roku 2019 opět stoupá a množství klíšťat infikovaných virem TBEV, který odpovídá na onemocnění klíšťovou encefalitidou, neklesá.

Klíšťata přenášející boreliózu

Odborníci tedy radí při cestách do přírody používat repelent, kterým je do jisté míry možné klíšťata odpudit. Je však třeba počítat s tím, že ochrana není stoprocentní a mnoho lidí nepoužívá repelent správně. Při pohybu v přírodě je vhodné nosit vhodné oblečení – pevné boty, dlouhé kalhoty s gumou přes kotníkovou botu nebo nohavice zasunuté v ponožkách. Rovněž je vhodné s sebou neustále nosit praktickou cestovní sadu na odstranění klíštěte a aplikovat ji ihned po objevení škůdce.

Klíšťata přenášející klíšťovou encefalitidu

Na rozdíl od nebezpečí nakažení boreliózou, kde se lidé musí spolehnout pouze na ochranu repelentem, proti klíšťové encefalitidě je možné nechat se očkovat. "Očkuje se třemi dávkami v následujícím rozestupu: první dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka se aplikuje za 1 až 3 měsíce, třetí dávka se aplikuje za 5 až 12 měsíců po druhé dávce. Existuje i zrychlené očkovací schéma, kdy se očkuje v rozestupu: první dávka ve zvolený den, druhá dávka za 14 dní, třetí dávka se aplikuje za 5 až 12 měsíců po druhé dávce," dodává MUDr. Kiričenková.

Kontakt pro média:

CEO & PR konzultant PR Moc, s. r. o.

Martin Moc

e-mail: moc@prmoc.net

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-zdraví-klíšťata-firmy-PR Moc-Poliklinika IPP

Region