CGTN: Astronauti Šen-čou-12 se stali prvními Číňany, kteří vstoupili na vesmírnou stanici

Tři čínští astronauti vstoupili během mise Šen-čou-12 na vesmírnou stanici své země a ukončili tak období, kdy Číňané dosud na vesmírných stanicích nebyli.

Trojice Nie Chaj-šeng, Liou Po-ming a Tchang Chung-po vstoupila do hlavního modulu vesmírné stanice „Tchien-che" z kosmické lodi Šen-čou-12, která odstartovala ve čtvrtek, jak uvedl Čínský úřad pro pilotovanou vesmírnou techniku.

Stalo se tak více než 20 let po otevření Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která neumožňuje čínským astronautům přítomnost na palubě kvůli americkému zákonu zakazujícímu Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA) spolupracovat s čínskými kolegy.

Vzhledem k tomu, že ISS bude vyřazena z provozu a Rusko se rozhodlo od projektu odstoupit, Čína se rozhodla vybudovat novou vesmírnou stanici a vyzývá ke spolupráci na celosvětové úrovni.

Čínská vesmírná stanice, která obíhá kolem Země ve výšce asi 400 kilometrů, je stále ve výstavbě. Nadále se připravuje dalších osm misí včetně tří pilotovaných.

V současné době se stanice skládá z hlavního modulu Tchien-che, zásobovací lodi Tchien-čou-2 a lodi Šen-čou-12, která se ke stanici připojila necelé tři hodiny před vstupem.

Astronaut, kosmonaut nebo taikonaut?

Někteří Číňané jsou na nejnovější úspěchy tak hrdí, že oživili téma, jak pojmenovat lidi ve vesmíru.

Problém s pojmenováním se objevil v době studené války, kdy Sovětský svaz pojmenoval své vesmírné hrdiny „kosmonauty", zatímco USA je nazývaly „astronauty".

Později vzniklo slovo „taikonaut", které používá mandarínský ekvivalent slova vesmír (tchaj-kchung) a běžnou příponu „-naut".

Výraz taikonaut zmiňují Oxfordský a Longmanův slovník a uvádějí, že znamená čínského astronauta.

Další kroky

Tři astronauti nyní na vesmírné stanici Tchien-čou-2 vybalují zásoby, nastavují Wi-Fi připojení a další vybavení.

Na stanici budou pobývat nejméně tři měsíce a budou provádět různé technologické testy a vědecké experimenty, během nichž se uskuteční také výstupy do volného prostoru s využitím robotických ramen.

Video - https://www.youtube.com/watch?v=QINRV_S-Pkk

KONTAKT: cgtn@cgtn.com

Keywords Čína-vesmír-CGTN

Region