Organizace IEEE představila TechRxiv™, nový předtiskový server pro nepublikovaný výzkum

IEEE, největší světová technická profesní organizace, která se zabývá vývojem technologií pro lidstvo, oznámila zprovoznění předtiskového serveru pro globální technologickou komunitu TechRxiv.org. TechRxiv.org je multidisciplinární centrum spolupráce, které usnadní otevřené šíření vědeckých poznatků v elektrotechnice, informatice a souvisejících technologiích. Toto je nejnovější nabídka v rozšiřujícím se publikačním programu organizace IEEE, který autorům poskytuje další nástroje pro posílení jejich výzkumu na podporu otevřené vědy.

TechRxiv.org je bezplatný repozitář, který poskytuje vědcům v celé řadě oborů příležitost sdílet dřívější výsledky své práce před formálním posouzením a zveřejněním. Organizace IEEE nadále poskytuje výzkumným pracovníkům příležitost podělit se o počáteční výsledky a reagovat na připomínky a doporučení ke zlepšení před formálním vzájemným hodnocením a zveřejněním.

„Organizace IEEE je zaměřena na otevřenou vědu a server TechRxiv.org umožňuje vědcům v různých oblastech bádání příležitost sdílet počáteční výsledky a data se svými kolegy vědci a technology před formálním posouzením a zveřejněním. Na základě příspěvků od našich autorů, členů a obecné inženýrské komunity jsme pro odběratele z celého světa vyvinuli volně přístupný předtiskový server, který se specializuje na strojírenství a technologii," řekl Tapan K. Sarkar, viceprezident pro publikace organizace IEEE.

TechRxiv.org podpoří tempo vědeckých objevů a šíření informací poskytováním volně přístupných plně citovatelných předběžných technických zpráv, z nichž každá má svůj vlastní identifikátor digitálního objektu (DOI). Předtisková činnost poskytuje příležitosti ke spolupráci a formuje probíhající studie s neformální zpětnou vazbou od ostatních vědců. Kromě toho předkládání článků před formálním posouzením a publikováním pomáhá demonstrovat předchozí výsledky v oblasti výzkumných objevů.

Na základě řádných pokynů může být dokument v rozsahu, který je předložen na serveru TechRxiv.org, stále formálně předložen konferenci nebo žurnálu pro formální hodnocení a publikaci, ať už jde o publikaci IEEE nebo publikaci jiného vydavatele.

Aby bylo zajištěno, že server TechRxiv.org bude vyhovovat potřebám technické komunity, organizace IEEE úzce spolupracovala s poradenským sborem odborníků v celé řadě oborů z uznávaných univerzit a výzkumných organizací, včetně University of Maryland, University of Rochester, University of Texas v Dallasu, Northeastern University, University of South Alabama a Raytheon Corporation. Všechny příspěvky na serveru TechRxiv.org jsou před přijetím prověřovány skupinou odborníků a přestože tyto dokumenty nejsou formálně posuzovány, jsou kontrolovány z hlediska plagiátorství a nevhodného obsahu.

Organizace IEEE vybízí všechny vědce pracující v oblasti elektrotechniky, informatiky a souvisejících technologií, aby předložili svůj nepublikovaný výzkum na webových stránkách www.techrxiv.org.