První český dinosaurus exkluzivně v DinoParku Harfa Praha

Burianosaurus augustai

Burianosaurus augustai - první český dinosaurus exkluzivně v DinoParku Harfa Praha

DinoPark Harfa Praha se rozrostl o unikátní novinku. Je nám ctí představit našim návštěvníkům prvního českého dinosaura!

Ostatky Burianosaura byly nalezeny MUDr. Michalem Moučkou v roce 2003 v lomu u Mezholez na Kutnohorsku a jsou vůbec prvním důkazem toho, že na našem území žili dinosauři. Díky vědeckému výzkumu, který vedl Mgr. Daniel Madzia spolu s dalšími paleontology, byl tento zástupce skupiny ornitopodů poprvé popsán v odborné literatuře a pojmenován Burianosaurus augustai. Jméno, které doslova znamená "Burianův a Augustův ještěr", je poctou českému výtvarníkovi Zdeňku Burianovi a paleontologovi Josefu Augustovi. Na základě zmíněného výzkumu byla vytvořena ilustrace pravděpodobného vzezření tohoto prvního českého dinosaura, podle které byly následně vyrobeny také dva modely v měřítku 1:1 vystavené nyní v DinoParku Harfa Praha.

DinoPark Europe - součástí sítě vzniklé v roce 2003 je aktuálně 9 DinoParků (CZ: Plzeň, Praha, Liberec, Ostrava, Vyškov, SK: Bratislava, Košice, ES: Algar, RU: Bělgorod).

www.dinopark.cz

Kontakt pro novináře: Mgr. Jiří Machálek 777 107 010