Prohlášení bývalého ukrajinského premiéra Lazarenka

Pavlo Lazarenko, bývalý premiér Ukrajiny, který bojuje o vyvolání postupné reformy vedoucí ke zlepšení ekonomického klimatu v jeho rodné zemi, dnes vydal prohlášení ohledně jeho přemístění od Imigrační a naturalizační služby USA (INS) v New Yorku do San Franciska a stavu jeho žádosti o politický azyl.

Pan Lazarenko řekl: "12.března v New Yorku jsem před imigračním soudcem znovu potvrdil mé přání získat politický azyl v USA. Jsem vděčný imigračnímu soudci, že vyhověl mé žádosti o změnu místa soudního řízení z New Yorku na San Francisco, protože tak mohu být blízko své ženy a dětí, kteří žijí v oblasti Zálivu. Toto přemístění mi umožní užší spolupráci s mým právním poradcem, abych se mohl lépe připravit na soudní slyšení ohledně mého politického azylu. Poskytne mi to rovněž možnost trávit čas se ženou a dětmi, který jsem těžce postrádal. V této chvíli není stanoveno datum řízení o mém plném politickém azylu. Až se toto řízení bude konat, budu mít příležitost zcela prezentovat můj případ. Stále věřím, že jakmile američtí představitelé jasně pochopí všechna fakta mého případu, vyhoví mé žádosti.

Chci rovněž odmítnout tiskové zprávy kolující na Ukrajině a v Rusku, že Imigrační a naturalizační služba USA zamítla mou žádost o politický azyl. Chci, aby svět věděl, že tyto zprávy jsou očividně falešné a jsou nejhorším druhem neodpovědného zpravodajství. Moje žádost o politický azyl je vyřizována a brzy budu znát datum mého výslechu v této věci. Ti kdo rozšiřují tyto falešné zprávy na Ukrajině jsou titíž, kdo se pokoušeli diskreditovat mne a stranu Hromada. Nenechám tyto zprávy bez odezvy.

Chci znovu říci mým mnohým přívržencům na Ukrajině, ukrajinské komunitě ve světě a americké veřejnosti, že zatykač vydaný na mne ukrajinskou prokuraturou je zcela nepodložený. Jsem obětí politické perzekuce vlády prezidenta Leonida Kučmy. Trestní vyšetřování na Ukrajině a ve Švýcarsku jsou součástí systematického, politicky motivovaného komplotu na potlačení opozice. Nenechám se takovou taktikou zastrašit a zůstanu oficiálním prezidentským kandidátem strany Hromada pro volby v říjnu 1999.

Zatímco mí stoupenci na Ukrajině pokračují v prosazování mé platformy pro oživenou ekonomiku, já budu pokračovat ve snaze o dočasný politický azyl ve Spojených státech. Věřím, že zdejší představitelé pochopí mou situaci a podle toho budou jednat. Chci znovu poděkovat Ukrajincům po celém světě, kteří podporují mou snahu o ekonomickou stabilitu a trvalé reformy na Ukrajině." Kontakt: Richard P. Crane, Jr., Esq. z Musick Peeler and Garrett, LLP, +1-213-629-7600, nebo Richard E. Nicolazzo nebo Joe M. Grillo, +1- 617-951-0000, oba z Nicolazzo & Associates, pro Musick Peeler and Garrett, LLP

Keywords Lazarenko

Region