Nový pohled na prezidentské volby přináší identifikace obličejů xFace

Petr Pavel v TV kandidáti v TV v čase Andrej Babiš v TV

Jaký prostor daly jednotlivé televize prezidentským kandidátům v posledním týdnu? Umělá inteligence xFace umožňující detekci a identifikaci obličejů srovnala výstupy Andreje Babiše a Petra Pavla ve 21 televizních kanálech.

"V průběhu posledního týdne (od 17.1. do 24.1.) dostali dva poslední kandidáti na prezidenta ČR ve 21 televizích celkem 495 vstupů. Výsledek byl poměrně vyrovnaný. Zatímco Petr Pavel se objevil na obrazovce 255krát, tvář Andreje Babiše se dostala na oči veřejnosti 240krát," uvedl CEO společnosti TOXIN Ladislav Procházka.

Pokud se podíváme na jednotlivé televize, pak více prostoru na zpravodajském kanálu ČT24 dostává Petr Pavel (93 výstupů), zatímco Andrej Babiš měl o 24% méně (71 výstupů). U CNN Prima NEWS je tomu naopak, Andrej Babiš zde má o 8% více pozornosti než generál Pavel. TV Nova, Prima a ČT1 pak dávají oběma kandidátům prakticky stejný prostor.

Zajímavý je pohled z časového hlediska. Zde je zcela patrné, že od 20.1. se více dostává na televizní obrazovky tvář Petra Pavla. Rozdíl je 14% a je tvořen zejména celostátními televizemi, které mají i největší mediální dopad.

Mediální obraz prezidentských kandidátů dodala společnost TOXIN, která denně monitoruje za pomoci umělé inteligence více než 1100 rozhlasových a televizních pořadů včetně tiskových konferencí ČTK. Pro vyhodnocení dat byla konkrétně využita unikátní služba xFace sloužící k detekci a identifikaci osob v TV.

Keywords ČR-média-volby-prezident-xFace-firmy-Toxin

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts