První klapka ve filmovém studiu Barrandov

Budova Filmové Továrny Barrandov

Právě dnes je to devadesát let od chvíle, kdy v nově založených ateliérech na pražském Barrandově padla první klapka. Začal se natáčet film Vražda v Ostrovní ulici.

Pětadvacátého ledna 1933 v 9:00 se začal ve zbrusu nových filmových ateliérech na Barrandově natáčet film podle románu Emila Vachka Muž a stín. Pod názvem Vražda v Ostrovní ulici ho natočil režisér Svatopluk Innemann.

Barrandov Studio je jedním z největších a nejstarších filmových studií v Evropě. Od založení ateliérů v roce 1931 se zde natočilo přes 5000 českých i zahraničních filmů. Filmová tvorba je komplexní činnost, která vyžaduje spolupráci více služeb, disciplín a řemesel. Klíčovou výhodou studia je poskytování naprosté většiny z nich na jednom místě – na pověstném „barrandovském kopci nad Prahou“, kam svoji továrnu na filmové sny umístili na počátku 30. let minulého století let její otcové zakladatelé – bratři Havlové.

Kontakt:

Jana Kolářová