„Láska je jako cirkus.“ Vychází knížka o lásce od Martiny Viktorie Kopecké k Písni písní

Martina Viktorie Kopecká (Foto: Petr Weigl)

Káže, křtí a oddává, ale také dává rozhovory do lifestylových časopisů, loni se protančila do finále Star Dance a na sociálních sítích ji sledují desetitisíce fanoušků. Husitská farářka Martina Viktorie Kopecká úspěšně boří předsudky o nudných a upjatých duchovních. Nyní vychází její kniha o lásce, kterou věnuje „svým snoubencům“.

Vedle psaní kázání píše i blog, který se dočkal úspěšného knižního vydání (Deník farářky, Mladá fronta, 2021). Působí také jako terapeutka, je českou vyslankyní dobré vůle, zasedá ve vedení Světové rady církví a v roce 2018 se na pozvání papeže Františka zúčastnila biskupské synody ve Vatikánu. Na začátku prosince v nakladatelství Biblion vychází její osobně laděný komentář ke starozákonní Písni písní.

„Píseň písní je tou nejčtenější biblickou knihou mimo zdi kostelů a zároveň tou nejméně čtenou v kostelech“, píše v doslovu knihy biblista Alexandr Flek. Ne každý tuší, jak vášnivé až erotické verše lze v Bibli najít. A ne každý se shodne na tom, jak je číst a jak jim rozumět. Ať už někdo čte tuto knihu doslovně či symbolicky, jisté je, že jejím hlavním tématem je láska, která je „silnější než smrt“. Ve svém komentáři k Písni písní zkoumá Martina Viktorie Kopecká lásku ze všech stran: láska je jako cirkus, jako divocí koně, láska je posvátná.

Autorka adresuje svou knížku především snoubencům, kterým se věnuje v předsvatební přípravě. Knihu však ocení každý, kdo chce přemýšlet, co znamená milovat. Všichni jsme zváni k hledání výšin a hloubek lásky, které tak nadčasově zachytily starověké milostné verše, jež se nám zachovaly jako součást Bible.

Kniha vychází 30. listopadu 2022 v nakladatelství Biblion jako druhý svazek edice Dennodenně. Jejím cílem je stavět mosty mezi světem současného čtenáře a světem biblických textů. Postupně, knihu za knihou, chce zprostředkovat pradávné příběhy brýlemi současných inspirativních osobností a texty biblických knih dávkovat čtenářům ve stravitelných denních porcích. V minulém roce vyšel svazek Ester s komentářem spisovatelky Jany Šrámkové, po Písni písní pak bude následovat Jonáš komentovaný religionistou prof. Pavlem Hoškem.

Veřejné uvedení knihy s autogramiádou autorky proběhne 6. prosince 2022 od 19 hodin v divadelním sále Rock Café na Národní třídě v Praze.

Odkaz na tiskový balíček a fotografie: https://bit.ly/TZ_martina_v_kopecka

Recenzní výtisky posíláme na vyžádání. Napište nám na info@biblion.cz.

Fotografie: Petr Weigl

Kontakt: