Konec EET na dohled. Budou restaurace hlásit návrat k hotovosti?

Poslanci v prvním kole podpořili konec EET. A s ním dle expertů přichází i další možný nepříjemný efekt konce systému, a to menší ochotu podnikatelů přijímat platební karty a návrat zpět k hotovosti. Bankomatů je ale především v malých obcích stále minimum. To potvrzuje i aktuální výzkum společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatu Euronet. Podle něj by až polovina osob uvítala více bankomatů v místech, kde se pohybují.

Jedním z důvodů, proč drobní prodejci a restaurace v malých obcích vůbec zvažovali bezhotovostní platby, bylo povinné zavedení EET, a tím i vynucený krok nějaké úrovně digitalizace. Obraty v těchto podnicích nebývají velké a poplatky za platební terminály a jednorázové zařízení EET pokladen mohlo být až devastační.

„Vždy bude existovat část podnikatelů především v pohostinství, kteří placení kartou či převodem odmítají. Přeci jen samotné poplatky za platbu přes terminál se mohou vyšplhat až na několik procent. Takže i když že současná vláda EET definitivně zruší, tyto podniky se bez širší sítě bankomatů v jejich okolí neobejdou. A právě to se týká především menších obcí, kterým se snažíme pomoci,“ komentuje situaci Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR.

Podle nedávného výzkumu společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatu Euronet vyplývá, že pro 60 % lidí je hlavním důvodem platby v hotovosti to, že obchodník nebere platební karty. Denně právě hotovostí platí 1 ze 4 lidí a čtvrtina Čechů ji také preferuje před platbou kartou. Přitom polovina osob by uvítala více bankomatů v místech, kde se pohybují. 31 % z oslovených ale uvedlo, že má bankomat velmi daleko od svého bydliště.

Už v současnosti mnoho podniků v menších obcích nepřijímá hotovost. S povinností zavedení EET to pro ně znamenalo značné náklady a pořízení platebního terminálů. Když ale zákonná povinnost odpadne, část z nich se k hotovosti zase vrátí či lze také předpokládat, že se současným zrušením EET se menší podnikatelé sami od sebe pro zavedení platebního terminálu nerozhodnou.

„Jsme restaurace na malé obci a platba za terminál se nám nevyplatí. Většina návštěvníků je stejně zvyklá platit hotovostí, takže pro ně se nic nezmění. Velká vzdálenost bankomatů je ale větší problém,“ komentuje Jana Gocieková, servírka z Šenku u splavu v Třanovicích.

V současné době je elektronická evidence tržeb (EET) kvůli pandemii přerušená a de facto dobrovolná. Pokud se návrh schválí ve všech hlasováních, její úplný konec byl měl nastat k poslednímu prosinci. Přechod zpátky k hotovosti může znamenat jak odliv turistů, tak snížení komfortu pro obyvatele.

O společnosti Euronet

Euronet Services spol. s.r.o. je součástí společnosti Euronet Worldwide, světového lídra ve zpracování bezpečných elektronických finančních transakcí a majitele největší sítě bankomatů v Evropě. Společnost působí v České republice od roku 1997. Více informací na https://www.euronetworldwide.com.

.

Keywords ČR-restaurace-trh-daně-finance-peníze-EET-firmy-Euronet