Ukliďme Brno – přidat se můžete k více než 130 úklidovým akcím

Týden před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme Česko, kterým je sobota 2. dubna, evidují organizátoři ze spolku Ukliďme Česko v Brně a nejbližším okolí již přes 130 nahlášených úklidů. Dobrovolníci se mohou k některé z naplánovaných akcí připojit díky mapě úklidů na https://www.uklidmecesko.cz/map/ a také se těšit na tradiční fotosoutěž. Akci letos opět podpořila společnost SAKO Brno i brněnská Městská policie.

Letošní zájem o dobrovolnické uklízení je rekordní, v minulých týdnech tak organizátoři řešili především logistiku celé akce. Rozesílají celkem 2000 balíčků s úklidovým materiálem, z nichž každý je originální. K místním organizátorům v nich poputuje bezmála 100 000 pytlů na sběr odpadků a díky nebývalému zapojení přes 1000 škol také zhruba 150 000 pracovních rukavic. Darem 5000 párů akci podpořila společnost SAKO Brno, která také zajistí v prvním dubnovém týdnu svoz sesbíraných odpadů.

Ruku v ruce se zajištěním úklidového materiálu proběhla i příprava a výzva k zapojení do letošní fotosoutěže. Tradičními kategoriemi jsou Mládež, Video z akce a chybět nemůže nejoblíbenější Kuriozita. Je až k neuvěření, co vše lze při úklidových akcích nalézt. Dokladem jsou každoročně stovky fotografií, na nejzajímavější z nich se může veřejnost těšit v průběhu měsíce května na facebookové stránce akce Ukliďme Česko. „Letos jsme nově zařadili i kategorii Report z úklidu, abychom motivovali resp. odměnili organizátory, kteří nám po akci vyplní údaje o tom, jak jejich úklid dopadl a připojí zajímavé fotografie“, říká Miroslav Kubásek z pořadatelského spolku.

Dobrovolníci při letošní akci uklidí mimo jiné i břehy brněnské přehrady a řek Svitavy i Svratky, kde budou vodní skauti z oddílu Kormoráni uklízet přímo z palub svých lodí. Také Městská policie Brno bude mít v terénu hned několik úklidových skupin. Dohromady se do akce zapojí padesát strážníků a dalších zaměstnanců. „Letos je pro nás účast ještě radostnější než v minulých ročnících. Po dlouhých měsících pandemických uzávěr a omezení nám úklid kromě potěšení z čistšího města přinese i vítanou možnost společného setkání bez restrikcí,“ líčí Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. Brněnští strážníci jsou partnerem akce již od jejích počátků. I tentokrát v zájmu ochrany zdraví účastníků vysbírali z ulic desítky pohozených injekčních stříkaček.

Týden před akcí organizátoři ze spolku Ukliďme Česko vyzývají veřejnost: „Zapojit se může opravdu každý, stačí si vybrat úklidovou akci ve Vašem okolí na webu https://www.uklidmecesko.cz a příští sobotu 2. dubna jdeme společně na to!

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2022 je Nadace Komerční banky, a.s. – Jistota Partnery akce jsou: Garnier, EKO-KOM, a.s., PENNY Market, ŠKODA AUTO a.s., Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC

Kontakt pro další informace:

Radek Janoušek

Ukliďme Česko z.s.