HWPL pomáhá svými mírovými iniciativami v boji proti terorismu na Filipínách

V pondělí 24. ledna 2022 se při příležitosti oslav „Dne míru“ uskutečnila online konference pořádaná neziskovou organizací HWPL. Události, které se zúčastnilo více než 22.000 hostů z 51 zemí světa je připomínkou mírové dohody uzavřené před osmi lety mezi vysokými představiteli islámské a katolické komunity na filipínském ostrově Mindanao. Zprostředkovatelem této mírové iniciativy, která je klíčovým milníkem v oblasti řešení náboženského konfliktu na Filipínách, je předseda HWPL, Man Hee Lee.

K podpisu dohody došlo 24. ledna 2014 na ostrově Mindanao obývaném převážně muslimskou menšinou, jež dlouhodobě usiluje o odtržení části ostrova od zbytku Filipín. K jednacímu stolu tehdy usedl Esmael Mangudadatu, tehdejší guvernér provincie Maguindanao, jež je součástí muslimské autonomní oblasti. Křesťanskou většinu v zemi pak zastupoval emeritní arcibiskup Fernando Capalla. Morská islámská osvobozenecká fronta (MILF) stejně tak jako nejvyšší vedení a obyvatelé provincie Maguindanao tento den vyhlásili „Dnem míru“ a každoročně si tuto událost při různých příležitostech připomínají.

Cílem konference na téma „Zákon míru na nebi a na zemi“ bylo podpořit mezináboženskou harmonii a zvýšit podporu veřejnosti pro zavedení mezinárodního práva pro mír. Blahopřání na online konferenci přednesli vysocí filipínští politici, včetně tamního předsedy Senátu Vicenteho Sotta III a další významné osobnosti - mezi nimi také předseda Nejvyššího soudu na Filipínách, Alexander Gesmundo.

„Naším cílem je spojit všechny lidi na světě, aby vytvořili svět míru a zanechali jej jako trvalý odkaz budoucím generacím. Usilujeme o to, aby se tento svět stal mírovým místem, místem bez válek. Staňme se posly míru,“ uvedl předseda Lee během závěrečného projevu.

Do rozhovorů se zapojili i mnozí náboženští představitelé, kteří v rámci oslav osmého výročí podpisu dohody na Mindanau přislíbili svou účast na Světové alianci náboženství pro mír (WARP), kterou pořádá organizace HWPL. Jedná se o globální platformu, která představitelům jednotlivých náboženských směrů umožňuje zapojit se do mezináboženského dialogu.

Výročí podpisu dohody také podnítilo k diskusi odborníky na mezinárodní právo, kteří dali najevo svou podporu „Deklaraci míru a ukončení válek (DPCW)“. Impulz k vypracování návrhu právně závazného dokumentu, který by jednou ve světě mohl přispět k zajištění trvalého míru, dal předseda hnutí HWPL, Man Hee Lee. Tato mírová iniciativa zaujala i Raoula Victorina, bývalého soudce a děkana Právnické fakulty Filipínské křesťanské univerzity (PCU), který prohlásil:

„Budu usilovat o to, aby filipínský prezident podpořil DPCW. Současně začlením vzdělávání DPCW do výuky na právnické fakultě, a to ve spolupráci s Filipínskou asociací právnických fakult.“

Podporu získaly mírové iniciativy HWPL i na akademické půdě. O své dojmy se podělil Ronald Adamat z Komise pro vysokoškolské vzdělávání (CHED) zastupující filipínský vzdělávací sektor:

„Komise CHED vyzvala prezidente Duterteho k tomu, aby prohlásil 24. leden „Národním dnem míru“. Tento den se bude slavit a dodržovat také v oblasti vzdělávání.“

Náboženské nepokoje mezi muslimskými Mory žijícími převážně na filipínském ostrově Mindanao a centrální filipínskou vládou prosazující křesťanské hodnoty jsou jedním z nejtragičtějších konfliktů v regionu jihovýchodní Asie. Na svědomí mají okolo 120.000 obětí z řad povstalců, vojáků, policistů a civilistů. Napětí v zemi využívali a stále využívají radikálové napojení na Islámský stát a další islamistická hnutí, kteří se v roce 2017 pokusili část ostrova dobýt.

Uzavření mírové dohody na Mindanau připomíná hned několik mírových památníků. První dva z nich byly postaveny už v letech 2015 a 2016. V roce 2021 byl ve městě Cotabato vybudován třetí a vznikají další. Už letos v únoru se bude konat slavnostní odhalení nejnovějšího památníku na jedné z filipínských škol, konkrétně Siniloan Integrated National High School.

Pro další informace, prosím, kontaktujte:

Papis Severina

PR oddělení HWPL +420 776 643 790

Czech@hwpl.kr

hwpl.kr

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-Filipíny-víra-společnost-mír-firmy-HWPL

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts