Adventní kalendář naruby, aneb pomozme potřebným

Advent je tradičně doba přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti, mnozí jej mají spojen také s adventním kalendářem. Naše výzva je prostá: “Odložte v době adventu namísto otevírání políček s čokoládou každý den jednu věc, kterou už nepotřebujete a která by mohla být užitečná pro někoho jiného!”

Obrovské množství věcí totiž končí zbytečně v odpadu, přitom by ještě mohly dostat šanci na druhý život a také pomoci potřebným. Cílem akce “Obrácený adventní kalendář” je nejen na tuto skutečnost upozornit, ale prostřednictvím účastníků, kteří každý den během adventu (1.-24.12.) odloží jednu nepotřebnou věc ze své domácnosti, shromáždit větší množství využitelných věcí (hlavně teplého pánského ošacení, obuvi a zimních doplňků), které se dostanou potřebným spoluobčanům. Sbírka je zaměřená na Brno a okolí, předávání ošacení a doplňků bude probíhat po Novém roce na pobočce Diecézní charity Brno. Vybrané ošacení bude následně rozděleno prostřednictvím zaměstnanců charity především lidem bez domova a v hmotné nouzi. “Na základě zkušeností z tohoto pilotního projektu chceme v příštích letech rozšířit na celou ČR,” říká Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko, který celou akci ve spolupráci s charitou zorganizoval.

Brněnská charita pro letošek upotřebí zejména použité oblečení (hlavně pánské):

● trika, mikiny, bundy

● tepláky, kalhoty

● spodní prádlo

● obuv, ponožky

● čepice a rukavice

● spacáky

Podrobnější informace kdy/kam s nashromážděnými věcmi najdete na webové stránce www.UklidmeCesko.cz/AdventNaruby

Vytřídili jste díky obrácenému adventnímu kalendáři nejen oblečení? Výborně! Místa, kam odevzdat další využitelné věci (například nábytek, vybavení domácnosti, hračky, knihy, sportovní vybavení nebo trvanlivé potraviny), které tak dostanou šanci na “druhý život”, najdete ve svém okolí snadno díky aplikaci KAMsNIM.cz.

Prosím, pomozte nám také dát o obráceném adventním kalendáři vědět dalším, třeba prostřednictvím sdílení na sociálních sítích. Děkujeme, že pomáháte (nejen v době adventu) a přejeme vše dobré ve zbytku letošního i v roce příštím.

Kontakt pro další informace:

Radek Janoušek

Spolek Ukliďme Česko

radek@uklidmecesko.cz

www.UklidmeCesko.cz

www.KAMsNIM.cz

ikona Charita - leták

Projekt Adventní kalendář naruby byl podpořen z dotačního programu Charity Pot firmy LUSH, výrobce a maloobchodního prodejce čerstvé, ručně vyráběné kosmetiky.

Keywords ČR-sociální-odpady-charita-Vánoce-Ukliďme Česko

Region