Unikátní léčba srdce pulzním katetrem nově i v Brně

Centrum kardiovaskulární péče v Brně se stalo prvním moravským a teprve druhým tuzemským zařízením, které může u pacientů s fibrilací srdečních síní běžně používat metodu tzv. pulzní katetrové ablace. Energie pulzního pole cíleně působí smrt srdečních svalových buněk zodpovědných za poruchy srdečního rytmu. Zařízení pro tento typ zákroků dosud vlastnila pouze Nemocnice Na Homolce v Praze.

"Používáme speciální katetr a přístroj generující pulzní energii, která účinkuje na srdeční tkáň naprosto jinak než dosavadní termicky účinkující radiofrekvenční energie, laserový paprsek nebo mražení. Nové zařízení vyvíjí mikro až nanosekundové pulzy o napětí 2000 voltů. Pacientovi přináší nejen větší šanci na trvalé řešení problému, ale i kratší pobyt na sále," uvedl docent Martin Fiala, vedoucí lékař brněnského Centra kardiovaskulární péče.

Jde svým způsobem o průlom v léčbě arytmií. Pulzní energie ničí cíleně pouze srdeční buňky. Její účinek je rovnoměrnější, takže se snižuje riziko opakovaných zákroků a jiné struktury v okolí zákroku nejsou poškozovány.

.

Keywords ČR-nemocnice-zdraví-srdce-Brno-firmy-EK Media