CCTV+: Pcheng Li-jüan vyzývá k rozvoji vzdělávání dívek a žen v oblasti zdraví a digitálních technologií

Pcheng Li-jüan, manželka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, vyzvala v reakci na dopady pandemie COVID-19 k podpoře vzdělávání dívek a žen v oblasti zdraví a digitálních technologií.

Pcheng, která je zároveň zvláštní vyslankyní Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) pro rozvoj vzdělávání dívek a žen, to v pátek uvedla prostřednictvím videopřenosu při předávání ceny UNESCO za vzdělávání dívek a žen za rok 2021.

Od roku 2015, kdy byla tato cena ve spolupráci Číny a UNESCO udělena poprvé, nepřestává pozitivně působit a inspiruje čím dál více lidí, aby se věnovali vzdělávání dívek a žen, uvedla Pcheng.

Pcheng ocenila pozitivní vliv ceny a připomněla, že díky ní desítky tisíc dívek a žen získaly nové znalosti a dovednosti. To jim dodalo prostředky i sebedůvěru, aby změnily svůj osud a šly za svými sny.

„Stále více lidí se zajímá o vzdělávání dívek a žen a podporuje ho. Vlivní hráči spolupracují v úsilí o rovnost žen a mužů ve vzdělávání na celém světě," řekla Pcheng.

Pcheng konstatovala, že pandemie COVID-19 má vážný negativní dopad na vzdělávání dívek a žen, a vyzvala k přijetí konkrétních účinných opatření, která by jim poskytla spravedlivé a kvalitní vzdělání.

Pcheng vyzvala ke komplexní podpoře digitálního vzdělávání dívek a žen, k co největšímu využívání digitálních technologií, ke sdílení co nejkvalitnějších on-line vzdělávacích zdrojů, ke zvýšení podpory vzdělávání dívek a žen z chudých oblastí a rodin, a také ke zlepšování jejich schopnosti využívat nové technologie v zaměstnání a podnikání.

Vyzvala také k dalšímu zlepšování zdravotní výchovy dívek a žen a zdůraznila potřebu vést je i jejich rodiny k lepšímu povědomí o zdraví. Díky tomu bude možné předcházet různým nemocem a komplexně vylepšit fyzické i duševní zdraví dívek a žen.

Tato cena je jedinou cenou, kterou UNESCO v oblasti podpory vzdělávání dívek a žen uděluje. Generální tajemnice UNESCO Audrey Azoulay na slavnostním ceremoniálu uvedla, že UNESCO hraje jedinečnou roli v pomoci ženám a dětem při uskutečňování jejich snů, zejména v reakci na výzvy spojené s pandemií.

Odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=fTs3WzOPXqY

Video: https://www.youtube.com/watch?v=fTs3WzOPXqY

KONTAKT: pr@cctvplus.com, +86-010-83949817

Keywords Čína-vzdělání-ženy-CCTV+