UNICEF zůstává v Afghánistánu a vyhlašuje sbírku na pomoc dětem

„Ve škole Peer Mohammad Kakar jsme postavili čtyři velkokapacitní stany, kde našlo útočiště 400 rodin. Zřizujeme tu zdravotní i výživové středisko a vytvořili jsme také centra přátelské k dětem, kde si mohou hrát a aspoň na chvíli zapomenout na to, co prožily,“ popisuje vedoucí regionální kanceláře UNICEF v Kábulu. © UNICEF Afghanistan

UNICEF zajišťuje mobilní zdravotnické a výživové týmy v táborech pro vnitřně vysídlené osoby a ve spolupráci s místními partnery rozšiřuje zásobování pitnou vodou v uprchlických táborech a v oblastech postižených suchem. © UNICEF Afghanistan UNICEF v Kábulu postavil čtyři velkokapacitní stany, které slouží jako zdravotní a výživová střediska a také jako centra přátelská k dětem. © UNICEF Afghanistan „Když začal konflikt, zrovna jsem domů nesla vodu. Upustila jsem vědro na zem a utíkala za mámou,“ vypráví 8letá Zulaikha, která s rodinou našla útočiště v táboře Sarai Shamalee. UNICEF v táborech pro vysídlené obyvatele v Kábulu vytváří bezpečné prostory, kde proškolení pracovníci poskytují dětem lékařskou péči i psychosociální pomoc. © UNICEF Afghanistan

Pracovníci UNICEF v Afghánistánu nadále pokračují v humanitárních programech. Podvýživa, nedostatek pitné vody a výpadky zdravotní péče bezprostředně ohrožují životy více než milionu dětí.

Česká pobočka UNICEF vyhlásila sbírku na pomoc dětem a ženám v Afghánistánu, které platí nejvyšší cenu za současnou krizi.

"UNICEF rozvíjí programy pomoci ve všech regionech Afghánistánu,“ uvedla ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba. "V současné chvíli navyšujeme zdravotnické i výživové programy, na řadě míst se podařilo dosáhnout znovuotevření škol. Máme zde 11 pracovišť a místní partnery, se kterými pokračujeme v dodávkách humanitární pomoci těm nejzranitelnějším. Pomoc ženám a dětem v Afghánistánu je teď ještě důležitější než kdykoliv předtím.“

Od 16. srpna je možné přispět na pomoc v Afghánistánu darem na sbírkový účet UNICEF ČR 11771177/0300 (variabilní symbol sbírky je 828), prostřednictvím darovacího formuláře na webu UNICEF nebo zasláním DMS ve tvaru DMS UNICEF 90 na číslo 87 777.

V očekávání krize mobilizoval UNICEF v posledních týdnech humanitární zásoby po celé zemi. Prioritou je ochránit děti a civilní obyvatelstvo. Tyto programy mohou také zabránit masivnímu exodu ze země.

"V tuto chvíli distribuujeme hygienické soupravy, dopravujeme pitnou vodu, zajišťujeme léčbu pro podvyživené děti, pokračujeme v očkování kojenců a malých dětí. Tento týden vytvořil UNICEF v několika táborech pro vysídlené obyvatele v Kábulu bezpečné prostory pro děti, očkovací místa a výživová centra. Například za 174 Kč lze zajistit 20 balení terapeutické výživy pro těžce podvyživené děti,“ dodává Pavla Gomba.

V roce 2021 UNICEF dosud zajistil humanitární pomoc pro 1,7 milionu lidí v Afghánistánu.

Afghánistán je po mnoho let jedním z nejhorších míst na světě, kde mohou děti vyrůstat. Země nyní čelí trojí krizi: ozbrojenému konfliktu, třetí vlně pandemie COVID-19 a nebývalému suchu. Pokud nebude zajištěna okamžitá pomoc, bude podle odhadu UNICEF do konce roku 2021 milion dětí do 5 let věku v Afghánistánu strádat těžkou podvýživou.

Více informací a fotografie z terénu jsou k dispozici na www.unicef.cz.

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím a zneužíváním. UNICEF je jediná organizace OSN, jejíž činnost je financována výhradně z dobrovolných příspěvků. Na programy pomoci dětem jde 88,3 % všech získaných prostředků.

Pro informace přímo z místa kontaktujte:

Samantha Mort, UNICEF Afghanistan, +93 79 998 7110, smort@unicef.org

Pro informace o sbírce v ČR kontaktujte:

Lucie Štěpánková, Communication Officer, +420 724 047 520, lstepankova@unicef.cz

Keywords ČR-Afghánistán-OSN-sociální-děti-charita-UNICEF

Region