V září proběhne již čtvrtý Celosvětový úklid

Přesně za měsíc, na sobotu 18. září 2021 se chystá hlavní podzimní termín dobrovolnických úklidových akcí u příležitosti celosvětové akce World Cleanup Day. Národní koordinátoři akce ze spolku Ukliďme Česko proto vyzývají veřejnost k aktivnímu zapojení do úklidu.

Letos proběhne již čtvrtý ročník této největší dobrovolnické akce na světě. Od roku 2018, kdy proběhl první celosvětový úklid, se do úklidů zapojilo celkem 50 miliónů dobrovolníků ze 180 zemí světa, kterým se podařilo z přírody odstranit na 280 tisíc tun odpadů.

Během letošního roku v České republice proběhlo již na 1800 úklidů, do kterých se zapojilo přes 40 tisíc dobrovolníků. Stovky dobrovolníků také pomohly během července uklidit nepořádek z rozlehlých polí v okolí obcí Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice, který za sebou zanechalo tornádo.

„Věříme, že situace dovolí uspořádat podzimní úklidové akce již v klasickém formátu, kdy se dobrovolníci budou moci setkávat a uklízet společně. V minulém roce a letošní jaro úklidy probíhaly převážně formou zřizování tzv. pytlomatů a dobrovolníci tak uklízeli jednotlivě, či v rodinných týmech. Pro účastníky máme opět připravenou foto a video soutěž,“ sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.

Zapojit se do celosvětového úklidu a přidat tak ruku k dílu nevyžaduje žádné velké přípravy, stačí jen přijít a pomoci. Podívejte se na mapu úklidů na webu www.UklidmeCesko.cz a přidejte se k akci ve vašem okolí. Pokud se ve vašem městě či okolí organizovaný úklid ještě nepořádá, zapojte vlastní iniciativu a veřejný úklid sami zorganizujte. Není to nic složitého, všechny instrukce najdete na webu akce. Zaregistrovaným úklidům pak organizátoři na základě žádosti zašlou také pytle a rukavice. Pokud si raději očistnou procházku uděláte sami, můžete sbírat na vlastní pěst. Nezapomeňte, že každý sebraný kousek odpadu se počítá!

Kontakt pro další informace:

Radek Janoušek, Spolek Ukliďme Česko

radek@uklidmecesko.cz

www.UklidmeCesko.cz, www.KAMsNIM.cz

Media kit: https://drive.google.com/drive/folders/1OUnODqDDoVSI_hy3C-zn7qfqN5DTuseK?usp=sharing

Videa:

Keywords ČR-ekologie-odpady-Ukliďme Česko