Realizace XVI. Kongresu Evropské asociace zemědělských ekonomů ve spolupráci s ČAZV

Ve dnech 20. – 23. 7. 2021 proběhl po záštitou Ministerstva zemědělství ČR online XVI. Kongres Evropské asociace zemědělských ekonomů (EAAE), který byl původně plánován na rok 2020, avšak kvůli pandemické situaci byl odložen. Kongresu se zúčastnilo 845 zástupců akademické, vědecké, soukromé a decizní sféry z 51 zemí. Více než 500 účastníků se do kongresu aktivně zapojilo ve formě mluvčích, prezentujících či diskutantů. Mezi významnými vystupujícími byli např.: Jason Shogren, Lucia Reisch, Gero Carletto, Louise O. Fresco, Norbert Lins či Margherita Soppola.

Diskutovala se témata vztahující se ke zvýšení role výzkumu v oblasti zemědělské ekonomie při řešení aktuálních problémů produkce potravin a zároveň současné globální i lokální problémy v zemědělství a v rozvoji venkovských oblastí. Diskuze nabídla i možnosti řešení problémů a směřování dalšího rozvoje. Účastníci se shodli na nutnosti multidisciplinárního přístupu v celistvém pojetí potravinových systémů a na zcela zásadní roli technologického pokroku.

Česká akademie zemědělských věd (ČAZV) byla v rámci kongresu zastoupena předsedou Odboru ekonomiky, řízení, sociologie a informatiky (dále OEŘSI), prof. Ing. Lukášem Čechurou, Ph.D., který byl v programovém i organizačním výboru kongresu.Společně s doc. RNDr. Tomášem Ratingerem, Ph.D. zastupovali nejenom ČAZV, odbor OEŘSI, ale i časopis Agricultural Economics, a to z pozice členů jeho redakční rady. Spolupráce ČAZV na kongresu napomohla k podpoře popularizace výsledků vědy a výzkumu skrze vědecký impaktovaný časopis Agricultural Economics, kde přednášející z konference mají následně možnost publikovat své výstupy.

Prezentaci všech 11 odborných vědeckých časopisů ČAZV najdete na www.agriculturejournals.cz.

Kontakt:

Ing. Vendula Prjachová