Ukliďme Česko organizuje úklid po tornádu

Dobrovolníci

Tornádo na jižní Moravě způsobilo kromě škod v postižených obcích také masivní znečištění okolní krajiny. Desítky tun rozfoukaných trosek pomohli o uplynulém víkendu z polí odklízet dobrovolníci pod vedením organizátorů ze spolku Ukliďme Česko. Další úklid je naplánován na sobotu 10. července.

Stovky dobrovolníků o uplynulém víkendu pomohly uklízet pole v okolí obcí Hrušky a Moravská Nová Ves, postižených červnovým tornádem. Během dvou dnů sesbírali kusy střech, izolací, dřeva a dalších materiálů, které by jinak zarostly vegetací, staly se ekologickou zátěží a komplikovaly do budoucna život místním zemědělcům.

Poděkování za organizaci celé akce patří zejména krizovému štábu města Břeclav, dobrovolným hasičům a dopravnímu podniku města Brna, který zajistil dopravu ze záchytného parkoviště na břeclavském letišti do postižených lokalit. Společnými silami se tak podařilo vysbírat přes 500 hektarů převážně zemědělských pozemků a soustředit desítky tun materiálu k odvozu. Řada dobrovolníků využila zkušenosti z dobrovolnických úklidových akcí, kterých se účastnili již v minulosti, i pro ně však byla osobní zkušenost se silou tornáda něčím výjimečným.

„V sobotu 10.7. bude akce pokračovat sběrem trosek v trase tornáda, za Moravskou Novou Vsí směrem na Mikulčice. Sraz dobrovolníků bude na záchytném parkovišti u Moravské Nové Vsi, kde dostanou instrukce a úklidové pomůcky. Budeme vás očekávat v devět hodin, každá pomocná ruka se počítá,“ vyzývá Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko…

Kontakt pro další informace:

Miroslav Kubásek, Spolek Ukliďme Česko

mirek@uklidmecesko.cz