Výzva #LetniUklid spolku Ukliďme Česko

Spolek Ukliďme Česko zveřejnil na síti Instagram výzvu #LetniUklid, jejímž cílem je nejenom poznat krásná místa naší země, ale zároveň udržet turisticky zajímavé lokality v čistotě. Do výzvy se může zapojit každý, kdo rád cestuje, vadí mu nepořádek a je ochotný drobný odpad uklidit. Odměnou pro autory nejzajímavějších fotografií bude tablet.

Ukliďme Česko je celorepubliková iniciativa, která pořádá tisíce hromadných úklidů, hlavně během jarních a podzimních měsíců. Při těchto akcích dobrovolníci likvidují nejen černé skládky, ale čím dál více přibývá i úklidů, které jsou zaměřené na pohozené odpadky, tzv. littering.

"Vzhledem k omezeným možnostem cestovat do zahraničí začalo pohozených odpadků přibývat zejména během letní turistické sezóny. Proto jsme se rozhodli soutěží #LetniUklid podpořit nejen dobrovolníky, kteří pravidelně uklízí nepořádek na svých výletech, ale hlavně motivovat ostatní, aby se nebáli odpadky, které do přírody nepatří, zvednout a uklidit," uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Jak se do výzvy #LetniUklid zapojit? Stačí se vyfotit při úklidu na turisticky zajímavém místě, fotku umístit v příspěvku na svůj Instagram, přidat hashtag #LetniUklid a označit profil @UklidmeCesko. Nezapomeňte také u fotografie označit místo úklidu a případně i popsat o jakou turistickou zajímavost se jedná.

Výzva poběží až dokonce srpna 2021. Budeme pozorně sledovat všechny profily a sdílet vaše příspěvky, jako motivaci a inspiraci ostatním. V září pak ze sdílených fotek vybereme 30 nejzajímavějších, mezi kterými pak fanoušci na našem facebooku hlasováním vyberou 3 výherce, kteří jako výhru získají tablet.

"Mnohem důležitější je však vzniku nepořádku předcházet, proto bude součástí výzvy i osvětová kampaň, ve které budeme výletníkům dávat tipy, jak se správně v přírodě chovat tak, aby po nich nezůstávaly žádné nežádoucí stopy," doplnil Kubásek.

Kontakt pro další informace:

Miroslav Kubásek, Spolek Ukliďme Česko

mirek@uklidmecesko.cz