S Energetickým družstvem vlastníků fotovoltaických elektráren pomůžete přírodě a ještě ušetříte

Energetické družstvo vlastníků fotovoltaických elektráren (FVE), které nedávno zahájilo činnost, představuje vlastní záměry a benefity pro členy. Hlavní ambicí prvního energetického družstva svého druhu v České republice je spojit majitele fotovoltaických elektráren a přispět tím k dosažení uhlíkové neutrality.

Nejen kvůli probíhající změně klimatu je efektivní využívání obnovitelných zdrojů energie tématem, jež rezonuje po celém světě. V poslední dekádě bylo v oblasti zelené energie dosaženo velkého technologického pokroku, kterého je nyní potřeba využít.

„V čisté solární energii vidíme do budoucna obrovský potenciál. Věříme, že naše Energetické družstvo je ideální platformou k rozvoji sítě fotovoltaických elektráren v Česku. Jsme připraveni členům poskytovat maximální podporu pro provoz domácích elektráren v takové podobě, aby z toho těžilo nejen životní prostředí, ale také jejich peněženka,“ říká předsedkyně družstva Patrícia Čekanová.

Družstvo přichází s ambiciózním plánem, který spočívá v propojení majitelů rodinných domů s FVE a vytvoření největší fotovoltaické elektrárny v České republice. Kromě decentralizace trhu s energiemi tento krok povede také k rychlejšímu dosažení uhlíkové neutrality.

Čistší životní prostředí však zdaleka není jediným faktorem, ze kterého se mohou členové družstva těšit – další důležitou výhodou členství je i možnost získat energii za nejlepší ceny na trhu. Při špatném počasí, kdy se kvůli nedostatečnému slunečnímu záření nelze plně spolehnout na fotovoltaickou elektrárnu, totiž družstvo zabezpečí nákup elektřiny za ceny přímo z energetické burzy.

Spolupráce Energetického družstva se společnostmi Sysel Energie, Sun Monitor a Solidsun přináší i další benefity, mezi něž patří například dohledové centrum, které monitoruje domácí fotovoltaické elektrárny 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Členové družstva tak získají přesný a aktuální přehled o tom, jak jejich solární elektrárna pracuje. Díky tomu se snadno odhalí i případný technický problém, který může být s pomocí technické podpory zajištěné družstvem následně rychle odstraněn.

Stát se členem družstva jde snadno a rychle

Prvním krokem na cestě ke členství v Energetickém družstvu vlastníků fotovoltaických elektráren je použití elektronického kontaktního formuláře, který se nachází na jeho webových stránkách. Po zaplacení vstupního poplatku ve výši 5 Kč je následné členství zcela bezplatné.

Překážkou není ani situace, kdy zájemce o členství ještě není vlastníkem FVE. Družstvo mu v takovém případě zajistí ověřeného dodavatele fotovoltaických elektráren, který mu dokáže poskytnout nejvhodnější technické řešení.

O Energetickém družstvu vlastníků FVE

Cílem družstva je rozšiřovat komunitu vlastníků FVE a propojením jejich rodinných domů vytvořit největší fotovoltaickou elektrárnu v Česku z mikrozdrojů, což povede k decentralizaci energetického trhu a rychlejšímu dosažení uhlíkové neutrality. Členství v družstvu nabízí spoustu výhod a připojit se mohou i ti, kteří FVE ještě nemají. Více informací na www.energetickedruzstvo.cz.

Kristýna Dolejšová

Stance Communications, s.r.o.