CGTN: Lidské společenství se společnou budoucností: Čínská odpověď na Gauguinovu otázku

Francouzský malíř Paul Gauguin (1848–1903) ztvárnil životní cyklus člověka novým a poetickým způsobem na obraze, který považoval za své mistrovské dílo.

Začíná kojencem vpravo a končí životem zmoženou stařenkou vlevo. Název se ptá: Odkud pocházíme? Co jsme? Kam jdeme?

Čínský prezident Si Ťin-pching na Gauguinovy otázky odpověděl ve svém projevu na plénu OSN v roce 2017.

„Předávat pochodeň míru z generace na generaci, udržovat rozvoj a zajistit rozkvět civilizace, po tom touží lidé všech zemí a je to také odpovědnost, kterou by měli nést státníci naší generace. Čína navrhuje vybudovat společenství společné budoucnosti lidstva a dosáhnout společného a oboustranně výhodného rozvoje."

Lidské společenství se společnou budoucností patří všem lidem, respektuje suverenitu a odmítá nerovný systém, v němž jsou slabí závislí na mocných.

Čínské pojetí takového společenství v sobě spojuje západní pojetí osudu, které zdůrazňuje nevyhnutelnost, a indické (buddhistické) pojetí, které se přiklání k náhodě.

Nezbytnou podmínkou je plná autonomie. Jen tak lze překonat rozdíly v národních zájmech. Společné zájmy vedou ke společné odpovědnosti, která vede ke společné budoucnosti.

V decentralizovaném světě lidé potřebují vůdčí princip. Zde vstupuje do hry lidské společenství se společnou budoucností.

Náš koncept má tři cíle:

Za prvé, podporovat společný globální rozvoj, podporovat společnou obrodu civilizací a sjednocovat národy na celém světě.

Za druhé, nabídnout čínské řešení problémů, kterým lidstvo čelí. V našem konceptu jsou si státy rovné, společný osud převažuje nad vzájemnou závislostí a představa lidského společenství se společnou budoucností převažuje nad paradoxy.

Za třetí, nová éra definovaná umělou inteligencí a internetem věcí umožňuje přechod od kulturních výměn k inovacím. To otevírá cestu do budoucnosti, kde teorie lineární evoluce přestane být na místě, bude upuštěno od západocentrismu a antropocentrismus přestane platit.

Tyto myšlenky jsou základem globálního společenství se společnou budoucností.

Jeho budování není prázdným slibem, ale je dosažitelné prostřednictvím iniciativy Pásmo a cesta, nové formy mezinárodních vztahů a globální partnerské sítě pro vzájemnou spolupráci.

Díky vzájemnému propojení lidí a národů můžeme mít náš osud pod kontrolou, nikoli jej jen přijímat.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1532301/CGTN_A_human_community_a_shared_future_China_s_answer_Gauguin.jpg

KONTAKT: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, jiang.simin@cgtn.com

Keywords Čína-společnost-CGTN