Helmu na kolo AUTOMATICKY!

Téměř 73% cyklistů usmrcených v roce 2020 na českých silnicích nemělo v době nehody přilbu. Vzhledem k neustále stoupající oblíbenosti cyklisticky je to alarmující fakt. Přicházíme proto s výzvou AUTOMATICKY.

V životě každého z nás je velké množství činností, které den co den provádíme zcela automaticky, i velké množství předmětů, které automaticky používáme. Pojďme společně docílit toho, že stejně AUTOMATICKY nevyjedeme do provozu na jízdním kole nebo koloběžce bez cyklistické přilby. Že už Vám bylo 18 a není to pro Vás povinné? Myslete na to, že se z každé cesty chcete AUTOMATICKY vrátit zdraví domů.

Policie ČR proto ve spolupráci s partnery Týmem silniční bezpečnosti, Platformou VIZE 0 a Asociací Záchranný kruh, kteří stejně také usilují o bezpečný silniční provoz, proto představuje kampaň AUTOMATICKY. Jejím cílem je otevřít diskuzi na téma zodpovědnosti k vlastnímu životu a zdraví ze strany těch cyklistů, kteří stále ještě nepovažují používání helmy za důležité.

To, že je v dnešním provozu pro cyklistu přilba nezbytností i pro dospělé jezdce, potvrzují slova ředitele služby dopravní policie plk. Jiřího Zlého: "Procentuální vyjádření usmrcených cyklistů za rok 2020 ukazuje na vážný problém. Téměř 30 lidí se mohlo z vyjížďky vrátit ke svým blízkým, kdyby měli na hlavě přilbu. Rozhodující by rozhodně neměla být otázka, zda je přilba pro dospělého cyklistu povinná. Nikdo z tří desítek usmrcených cyklistů nebyl mladší 18 let."

Slova ředitele dopravní policie jen umocňuje to, že: "V případě nehod cyklistů nejčastěji dochází k poranění horních a dolních končetin a hlavy. Pokud se podíváme na nehody cyklistů s auty, tak poranění hlavy je na prvním místě. Je velmi důležité naše křehké tělo chránit za všech okolností, ten kdo vyjede na kole bez přilby, si rozhodně zahrává se svým vlastním životem," uvádí Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh.

Problematice bezpečnosti cyklistů se věnuje Policie ČR dlouhodobě. Již řadu let se podílí na projektu „Na kole jen s přilbou“. S projektem se nejen cyklisté, ale i široká veřejnost může setkat ve městech i na horách po celém Česku. Realizují se cyklohlídky, při kterých se lidé přímo v terénu dozvědí užitečné informace a stanoviště přitom mohou využít i k odpočinku. "Ukážeme jim, jak správně nasadit ochrannou přilbu, jaká pravidla dodržovat, jak pečovat o jízdní kolo nebo jak být viditelný. Těšíme se na všechny bez ohledu věku i zkušeností," říká Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

A o čem kampaň AUTOMATICKY je?

Sérií informačních mini kampaní budeme v průběhu následujících měsíců připomínat zásadní témata bezpečného pohybu nemotorizovaných řidičů i jejich spolujezdců. Startujeme vyhlášením výzvy "Den s přilbou“.

Podrobné podmínky výzvy zde.

"Na kolo usedá denně z různých důvodů stále více lidí. Někdo vyjíždí za sportem, zážitky, jiní využívají kolo jako ekologický dopravní prostředek. Za samozřejmost považujeme bezpečný návrat. Tomu musí každý z nás ale sám přispět. Pomozte nám připomenout, jak zásadní je využívání ochranných prvků, zejména u tak zranitelné skupiny účastníků provozu, kterými jsou cyklisté. Sdílejte a šiřte naši výzvu s #nosimhelmu a noste helmu AUTOMATICKY,“ dodává pplk. Veronika Hodačová z oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Kontakt:

Ladislav Slánský

Bezpečně na silnicích o.p.s.

E-mail: ladislav.slansky@tymbezpecnosti.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-zdraví-rekreace-policie-cykloturistika-Bezpečnost na silnicích

Region