Jak ochránit uložení poklopů a vpustí v pozemních komunikacích před působením mrazových cyklů

Z opravy uložení kanalizačního poklopu s patkovým rámem

Příklad použití prvků systému Aquion TVRT pro instalaci samonivelačních poklopů – kombinace zámkových vyrovnávacích prstenců a vodícího prstence. Využití prvků systému Aquion TVRT podstatným způsobem zvyšuje životnost uložení samonivelačního poklopu. Průběh minimálních a maximálních teplot, meteorologická stanice Velký Borek u Mělníka (www.in-pocasi.cz).

Stejně jako Vy i já používám často osobní automobil a při jízdě po našich komunikacích vnímám jejich stav. Ve městech a obcích bych si velmi často přál, aby kvalita ukládání poklopů a vpustí do pozemních komunikací byla vyšší. Jak to udělat, aby kanalizační, ale i jiné poklopy, a uliční vpusti byly dobře uloženy a komunikace dlouho vydržely v dobrém stavu? Jak docílit příznivějších nákladů na jejich opravy a novou výstavbu? Jak opravy a výstavbu zrychlit? Jak eliminovat příčiny poruch okolo poklopů a vpustí?

Využití prvků systému Aquion TVRT přináší příležitost, jak s nižšími náklady, s podstatně nižším výskytem reklamací a rychleji, zajistit dlouhodobou životnost poklopů, poklůpků a vpustí.

Letošní zima přinesla velký počet mrazových cyklů. Taková zima velmi opotřebuje stavební konstrukce ve vlhkém prostředí. U objektů uložených v komunikacích o to víc, že jsou nasyceny roztokem solanky ze zimní údržby. Na obr. 2 vidíte průběh minimálních a maximálních teplot v obci Velký Borek u Mělníka v lednu 2021. Vidíme, že téměř každý den se vyskytl aspoň jeden mrazový cyklus. Dokonce i v dubnu poklesla na této stanici teplota sedmkrát pod bod mrazu. Počet mrazových cyklů je ovlivněn také osluněním místa a jeho zastíněním během dne. Počet mrazových cyklů může dosáhnout až 165-185 za podobnou zimu jako letos. Omezená mrazuvzdornost betonu a jeho omezená chemická odolnost a rigidnost je příčinou vzniku poruch pozemních komunikací okolo poklopů a vpustí.

Aplikace prvků systému Aquion TVRT eliminuje známé příčiny poruch způsobené ukládáním do betonu nebo na beton a zároveň odstraňuje prostoje, protože k uložení poklopů a vpustí se používá polymerový tmel.

Prvky systému Aquion TVRT mají certifikát pro třídu dopravního zatížení D, jsou s nimi dlouhodobé dobré zkušenosti – v ČR již přes dvanáct let. Prvky dodáváme ploché DN 350 – 800 mm, výšky např. u plochých DN 600 mm od 10 - 150 mm, Zámkové dodáváme DN 625 výšky 40 – 120 mm, klínové ploché DN 350 -600 výšky 9/22 mm, zámkové klínové DN 625 výšky 30/60 mm. Systém je doplněn podkladky pod uliční vpusti různého typu, roznášecí desky, vodící prstence pro samonivelační poklopy a podkladky pod plovoucí poklopy malých šachet, vodárenské podkladky a obrub pro instalaci šoupátkového poklůpku v zámkové dlažbě.

Podrobnější informace naleznete na www.aquion.cz v sekci Produkty – Plastové vyrovnávací a roznášecí prstence.

Tady naleznete videa z oprav poklopů a vpusti.

Pro ceník, katalog a objednávky využijte e-mailovou adresu info@aquion.cz a telefon 283 872 265.

Aplikace prvků systému Aquioin TVRT přispívá k prodloužení životnosti uložení poklopu a vpusti v pozemní komunikaci a snižuje jejich náchylnost na působení dopravního rázu, mrazových cyklů a zároveň vede k zrychlení a zlevnění výstavby a oprav.

Kontakt:

Ing. Lubomír Macek, CSc., MBA

autorizovaný inženýr

Aquion, s.r.o. Osadní 12a, 170 00 Praha 7

e-mail: lubomir.macek@aquion.cz W: www.aquion.cz

Najdete nás i na facebooku

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-stavebniny-silnice-počasí-firmy-Aquion

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Automotive industry, transport and machinery