Co víme o pandemii covid-19 a jak jí můžeme čelit

Pandemie onemocnění covid-19 přináší bezpočet otázek a problémů, s jejichž řešením mohou pomoci vědci mnoha oborů od virologie po demografii. Učená společnost České republiky připravila v rámci svého XXVII. valného shromáždění přednáškový blok, v němž čeští i zahraniční odborníci představí aktuální poznatky svých oborů.

Přednáškám bude předcházet slavnostní udělení medailí a cen Učené společnosti. Celý program můžete sledovat živě 11. května od 10:30 ZDE, přednášky začínají v 11:30 a končí v 15:45.

Lékař Kai-Uwe Eckard z berlínské univerzitní nemocnice Charité představí onemocnění covid-19 nejen jako infekci dýchací soustavy, ale jako multiorgánové selhání. O demografických aspektech pandemie pohovoří Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty UK. Molekulární biolog Martin Jínek vysvětlí možnosti využití „genetických nůžek“ CRISPR – revolučního nástroje, který byl loni oceněn Nobelovou cenou (a Martin Jínek měl na jeho vývoji významný podíl). Epidemiolog Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti, podá přehled účinnosti a bezpečnosti vakcín proti onemocnění covid-19, imunoložka Jiřina Bartůňková z 2. LF UK a FN Motol popíše imunitní odpověď lidského organismu na covid-19 a na očkování proti němu. Strukturní biolog Rolf Hilgenfeld z Univerzity v Lübecku na závěr informuje o vývoji protivirových léků účinných proti koronavirům. Čeští přednášející budou mluvit česky, zahraniční anglicky.

Kontakt:

Učená společnost České republiky

https://www.learned.cz/

Keywords ČR-zdraví-Učená společnost České republiky

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Category
Health service

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free

Important notice:
Subscribers please note that material bearing the label "PROTEXT" is not part of CTK's news service and is not to be published under the "CTK" label. Protext is a commercial service providing distribution of press releases from clients, who are identified in the text of Protext reports and who bear full responsibility for their contents.