ČTK je jako sova, vidí, kde se co šustne, zaznívá na mediálních workshopech

Páťáci, osmáci, gymnazisté. Od Nymburka přes Prahu až po Nový Jičín. Zájem o mediální workshop pro žáky základních a středních škol, který pořádá Akademie ČTK, předčil v březnu očekávání. Lektoři seznamují školáky s tím, jak nezávislá tisková agentura funguje, čím se jako veřejnoprávní médium liší od rozhlasu a televize, ale třeba i jak rozeznat pravdu od polopravd nebo zavádějících tvrzení.

"ČTK je jako sova, všechno vidí, má o všem přehled. Je jako vlčák - spolehlivá a rychlá. Není jako želva, přece nemůže být tak pomalá," odpovídají desetileté děti na otázku, co má ČTK společného s těmito zvířaty.

Webinář je v době distanční výuky skvělou příležitostí, jak se něco dozvědět, zasoutěžit si, pobavit se. Zejména mladší děti se neustále zapojují do výkladu lektorů, hlásí se a na něco se ptají. A stane se, že jejich otázka je trefa do černého: "Může sportovní redaktor fandit Spartě nebo Slavii?" Když je lektor pochválí, s chutí vystřelují na obrazovku palce nahoru a srdíčka. V hodnocení po semináři zaznívají pochvaly jako "bylo to super", "megasuper".

Školáci plní během workshopu několik úkolů, například si hrají na editory. Větu s překlepem "podělanými" dokumenty místo správného "padělanými" odhalí rychle. A baví se. Zato likvidace "občanů" místo "odpadů" občas při prvním čtení projde.

S dětmi se workshopu účastní i jejich učitelé, někdy si lektory, kterými jsou dva zkušení novináři ČTK, přijde poslechnout i někdo z vedení školy. Délku workshopu nikdo moc nehlídá. Když uběhne plánovaných 90 minut, nezvoní. Hodina a půl se tak klidně protáhne na hodiny dvě.

"Webinář byl vskutku parádní. Měl spád, šmrnc, byl dostatečně interaktivní, poutavý, padly základní teoretické informace. Jsem přesvědčená, že se děti nenudily. Učím češtinu, výchovu k občanství, dějepis a tělocvik. Všechny předměty se mi tam krásně promítly. Děkuji," zhodnotila workshop učitelka Olga Orlitová ze Základní školy Galaxie z Nového Jičína.

U počítače doma sedí nejenom školáci a jejich učitelé, někdy nakouknou i rodiče. "Poslouchala jsem s holkami a nechala se také vtáhnout. Na konci jsem byla úplně dojatá, jak "naše" děti sebevědomě vysmahly ocenění lektorům a oni je mile ocenili také. Díky průvodcům za skvělý výběr besedy, za pestrou nabídku témat obecně," svěřila se na facebooku jedna maminka.

Akademie ČTK hodlá v kurzech pokračovat po celou dobu, kdy bude ve školách povinná distanční výuka. Více informací k on-line workshopu Továrna na zprávy aneb Jak funguje ČTK najdou zájemci na webu Akademie ČTK nebo na Facebooku.

Keywords ČR-média-vzdělání-ČTK

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Science, education and school system