HIWIN v roce 2020 v zisku. Za čtvrté čtvrtletí společnost hlásí růst 2,7 procent

Ing. Pavel Cach

Brněnská společnost HIWIN s.r.o oznamuje, že vytvořila za rok 2020 zisk před zdaněním ve výši 25 milionů korun, a to i přes pokles obratu, který dosáhl 312 milionů korun. Růst ve čtvrtém čtvrtletí 2020 dovoluje optimistický výhled do roku 2021

Společnost HIWIN s.r.o., přední dodavatel lineární techniky, zveřejnila ekonomické výsledky za rok 2020. Celkový obrat dosáhl 312 milionu korun. I přes pokles v meziročním srovnání o 9,2 % společnost dosáhla zisku před zdaněním ve výši 25 milionu korun. Pokles tržeb vedl pouze k omezení vybraných investic, nebylo nutné sáhnout k propouštění. Náznakem oživení, který umožňuje optimistický výhled do roku 2021, byl růst ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 v meziročním srovnání o 2,9 %. Pro rok 2021 odhaduje HIWIN růst až 10 %.

„K poklesu tržeb vedla především koronavirová pandemie a její dopad na automobilový průmysl, který tvoří téměř polovinu našeho obratu. Došlo ke snížení poptávky, automobilky byly několik týdnů uzavřeny. Koronavirus samozřejmě způsobil i pokles poptávky u nefiremních vozů. Situaci navíc zhoršuje i postupný přechod na elektromobilitu a také výpadek dodávek čipů, které zbrzdily výrobu nových vozů,“ říká Ing. Pavel Cach, výkonný ředitel společnosti HIWIN s.r.o., a dodává: „Od druhé poloviny roku 2021 očekáváme výrazný růst. K oživení poptávky dojde po odeznění bezprostřední hrozby nákazy díky vakcinaci. Důležité je také očekávání trhu a vysoká schopnost přizpůsobit se situaci. Pozitivní trend a růst se začíná projevovat již nyní. Leden a únor 2021 vykazuje výsledky výrazně nad očekáváním a výkony v těchto prvních měsících nového roku navazují na růst v posledním čtvrtletí minulého roku. Pokud se bude situace takto vyvíjet i nadále, očekáváme růst až k 10 %.“

Na celkových tržbách společnosti se tradičně podílí především dodávky lineárních vedení, které tvoří 63 % objemu, současně se daří zvyšovat prodeje řešení pojezdových drah pro průmyslové roboty. K tomu mimo jiné přispívá také rozvíjející se spolupráce přímo s výrobci robotů.

Společnost HIWIN s.r.o. přijala ihned při nástupu kovidové pandemie přísná bezpečnostní a hygienická opatření. Podstatná část komunikace přešla do online prostředí, administrativa a obchod na home-office. Nezbytná osobní setkání a výrobní kooperace dodržují pravidla RRR. Onemocnění Covid proto výrazně

Kontakt:

Filip Cvetler

filip.cvetler@fcpr.cz

Keywords ČR-stroje-MSV-firmy-HIWIN

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Automotive industry, transport and machinery

RECEIVING PRESS RELEASES
Subscribe for free