Češi hledají konzervativní zhodnocení svých peněz, koncem roku vzrostly investice do nemovitostních fondů

Konec loňského roku překvapil české investiční společnosti. V nemovitostních fondech lidé proinvestovali 42,5 miliardy korun, což je o necelých 30 % víc než v roce 2018. V této době lidé více šetří a hledají jiné konzervativní způsoby, jak svoje úspory zhodnotit. Navíc úroky v bankách spadly na minimum. Oproti tomu konzervativní nemovitostní fondy nabízí široce diverzifikované portfolio s profesionální správou, zpravidla lepším zhodnocením a pro mnohé lidi se tak stávají atraktivní cestou, jak zhodnotit své peníze.

"I navzdory pandemii, která v lidech začátkem jara loňského roku vyvolala strach o jejich úspory, jsme v listopadu a v prosinci zaznamenali rekordní nárůst objemu investic. Je vidět, že lidé více této formě investování důvěřují," říká Martin Folprecht, předseda představenstva TESLA investiční společnosti.

To, že si Češi na investice do nemovitostních fondů pomalu zvykají, ukazují i statistiky Asociace kapitálového trhu. V těchto fondech jsme měli uloženo v roce 2018 přibližně 33 miliard, o rok později to bylo 38,5 miliard a aktuální statistiky potvrzují, že i přes pandemii Češi v minulém roce v nemovitostních fondech proinvestovali necelých 42,5 miliardy korun.

"Nejvíce nových investic plyne jednoznačně do smíšených fondů, které narostly o 39 mld. Kč, ale také akciových, nebo nemovitostních. Naopak, úbytek zaznamenaly strukturované fondy, fondy dluhopisové a fondy peněžního trhu," upřesňuje ve výroční tiskové zprávě Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT. "I přes vypuknutí pandemie covid-19 průměrný český investor za minulý rok vydělal 3,8 %," dodává Brodani.

"V dnešní době je trh velmi nestabilní. Akcie mohou vyrůst, ale mohou také klesnout. Dluhopisy se letos emitovaly s nižším výnosem, protože jsou nízké úrokové sazby. Ale nemovitost vám zůstane. V dnešní době nemovitosti znamenají pro vaše peníze daleko větší stabilitu. Lidé si jsou toho čím dál více vědomi," doplňuje Jan Ducháč, portfolio manažer TESLA investiční společnosti.

TESLA investiční společnost je 100% česká společnost, která spravuje speciální nemovitostní fond Realita s 13.000 klienty a majetkem za více než 2 miliardy Kč. Patří do skupiny české tradiční značky TESLA, která je na trhu již 100 let.

Kontakt pro média:

Mgr. Monika Dvořáková

Public Relations

TESLA investiční společnost, a.s.

dvorakova@teslainvest.cz

www.teslainvest.cz

Keywords ČR-finance-reality-peníze-firmy-TESLA investiční společnost

Region