Tchaj-wanské linky odstartovaly vznik Evropského centra pro vývoj a výrobu respirátorů

Využití výrobních linek na výrobu respirátorů, darovaných tchaj-wanskou společností Autoland České republice, nachází ideální řešení. Minulý týden bylo založeno Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů, v němž se spojují dva silné subjekty - biotechnologická společnost InoCure s.r.o., zabývající se vývojem pokročilých nanomateriálů, a GOOD MASK s.r.o., jeden z největších tuzemských výrobců respirátorů.

Cílem je zajistit soběstačnost ČR ve výrobě ochranných prostředků, vývoj nových respirátorů a export hotových výrobků. Klíčovým aspektem je důraz na český původ hlavních výrobních materiálů. Zapojením českých subdodavatelů zůstává profit a hlavní přidaná hodnota, včetně vývoje a inovací, v Česku. Část výrobní kapacity bude určena výzkumu a vývoji. Představitelé spolupracujících subjektů i donátorů z Tchaj-wanu sdílí stejné hodnoty v otázce neziskových aktivit, z měsíční produkce věnují statisíce vyrobených respirátorů potřebným českým organizacím a budou financovat i další projekty, založené na technologickém a obchodním partnerství česko-tchajwanské spolupráce.

GOOD MASK s.r.o. stála u zrodu výroby ryze českých respirátorů FFP2, když v jarních měsících vznikla v reakci na nedostatek kvalitních ochranných prostředků za dostupné ceny. Od té doby investovala již desítky milionů korun do vývoje, dalšího rozvoje výroby a neustálého zvyšování kvality svých výrobků. Pro respirátory FFP2 obdržela nedlouho po svém vzniku zkrácený certifikát z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, prokazující shodu vybraných parametrů normy ČSN EN 149:2001, klíčových k ochraně před onemocněním covid-19. Dále získala evropskou certifikaci respirátoru speciálně proti covid-19 a očekává vydání plné české certifikace na nově vyvinutý nano respirátor, který na Výzkumném ústavu bezpečnosti práce splnil veškeré klíčové testy dle příslušných norem. Tento výrobek je tak již prvním viditelným plodem spolupráce se společností InoCure. Respirátory značky GOOD MASK jsou dodávány nejen do mnoha tuzemských i evropských zdravotnických zařízení, humanitárních organizací, státních institucí a podniků, ale jsou výrazně zastoupeny i v maloobchodních řetězcích, jakými jsou například Lidl, Tesco, Norma, sítě čerpacích stanic či internetové supermarkety Rohlík.cz a Košík.cz.

Majitel a ředitel společnosti Mgr. Martin Ladyr uvádí: "Získáním dalších výrobních kapacit v rámci spolupráce uvnitř Evropského centra pro vývoj a výrobu respirátorů se naše výrobní kapacity zvýší až k úrovni 500 000 respirátorů denně, což z nás činí nejen bezkonkurenčně největšího výrobce v ČR, ale i velice významného hráče v rámci celé EU. Při tomto množství se nám podaří dosáhnout i vysokých úspor nákladů, což koncovou cenu našich respirátorů výrazně zlevní. Nebudeme se muset obávat ani přímé cenové konfrontace s čínským dovozem. Věřím, že s touto kapacitou budeme, spolu s dalšími seriozními tuzemskými výrobci, přímým partnerem i pro státní správu."

Více informací: https://www.goodmask.cz/blog/darovane-vyrobni-linky-na-vyrobu-respiratoru-z-tchaj-wanu-odstartovaly-vznik-evropskeho-centra-pro-vyvoj-a-vyrobu-respiratoru/

Kontakt pro média: Barbora Stluková, PR manager, stlukova@goodmask.cz

Keywords ČR-Tchaj-wan-koronavirus-trh-respirátory-firmy-GOOD MASK