Největší soukromý poskytovatel laboratorních služeb AeskuLab spouští testování na covid-19 na pracovištích. Výsledky již do 20 minut!

Zpracování vzorků odebraných při testování nemoci covid-19 - ilustrační foto.

Masivnější testování zaměstnanců má podle odborníků vést nejen k rychlejšímu zvládnutí epidemie covid-19 v České republice, ale samotným firmám také pomáhá řídit případné riziko nákazy a tím snižovat náklady na provoz. "Co se týká kapacit, jsme připraveni. Disponujeme odběrovými místy i mobilními týmy odborníků, které otestují osoby přímo na pracovištích. Výsledky mohou být k dispozici během dvaceti minut od odběru," tvrdí Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab, která je největším soukromým poskytovatelem laboratorních služeb v České republice.

Laboratoře AeskuLab používají pro diagnostiku onemocnění covid-19 takzvané přímé testy, které zachytí přítomnost viru v organismu. "Mezi ně patří PCR testy, jež detekují gen viru, a antigenní testy, v jejichž případě zjišťujeme přítomnost specifických virových proteinů SARS-CoV-2 v ústech a krku pacientů. Obě varianty jsou vhodné pro akutní fázi onemocnění, diagnóza se dělá pomocí výtěru z nosohltanu," vysvětluje MUDr. Jana Mixová, medicínská ředitelka AeskuLab.

K dispozici jsou ale i nepřímé testy, které detekují hladinu protilátek v organismu. Jejich tvorba je normální reakcí na infekci covid-19 a prokazuje, že pacient byl vystaven viru. Tento test je užitečný k prokázání nákazy v minulosti a indikuje částečnou ochranu proti opakované infekci, ačkoli stupeň imunity zatím není vědecky potvrzen.

Sérologické testy mohou řadě firem pomoci řídit případné riziko nákazy a optimalizovat efektivitu provozu například tím, že zaměstnavatel může využívat pracovníky, kteří již protilátky mají, tam, kde je vyšší riziko onemocnění. A chránit tak kolegy, kteří se s covid-19 zatím nesetkali. "Dodržování veškerých preventivních hygienických opatření je nicméně stále na místě," dodává MUDr. Mixová.

"V závislosti na organizaci řízení konkrétní společnosti jsme schopni připravit individuální testovací schéma, jehož cílem je minimalizovat riziko nákazy v návaznosti na styl práce v daném provozu. Jednotlivé skupiny navrhneme preventivně testovat v optimálních algoritmech dle doporučení odborných společností a ministerstva zdravotnictví, které jsme samozřejmě připraveni modifikovat dle aktuálních potřeb a požadavků na výrobu a provoz," dodává Kamil Doležel.

Kontaktovat AeskuLab v případě zájmu o testování zaměstnanců je možné na emailové adrese podpora@aeskulab.cz. Možnost domluvit si osobní či telekonferenční schůzku nabízí telefonní linka 800 73 73 83.

O společnosti AeskuLab

Unilabs Holding Czech Republic, a.s. je v současnosti s více než 35 laboratořemi, 95 odběrovými místy a 1200 zaměstnanci největším poskytovatelem laboratorních služeb v České republice. Skupina AeskuLab poskytuje široké spektrum laboratorních vyšetření klientům z řad ambulantních lékařů, zdravotnických zařízení i samoplátců, ročně generuje více než 23 milionů vyšetření. Nabízí péči jak v rutinních, tak specializovaných vyšetřeních prakticky ve všech oblastech moderní diagnostiky, včetně vyšetření histologické a cytologické laboratoře. Společnost spolupracuje i s veterinárními ordinacemi. Více na www.AeskuLab.cz.

Kontakt pro média:

Olga Kunešová, manažerka marketingu a komunikace AeskuLab, k.s., tel: 703 154 575, www.aeskulab.cz

Keywords ČR-koronavirus-testy-firmy-speciál-Aeskulab

Region