František Kinský a Matyáš Novák: Adventní neděle v Novém zámku online

František Kinský a Matyáš Novák před budouvou Nového zámku (Foto: Lenka Hatašová)

Matyáš Novák (Foto: Lenka Hatašová) Sopranistka Jana Šrejma Kačírková, sólistka Národního divadla a čerstvá držitelka třetí Ceny Thálie František Kinský (Foto: Nguyen Phuong Thao) František Kinský (Foto: Nguyen Phuong Thao) Matyáš Novák (Foto: Lenka Hatašová)

František Kinský a Matyáš Novák se poprvé představí ve společném pořadu s názvem Adventní neděle v Novém zámku. Z rodového sídla kostelecké větve Kinských vás provedou komponovaným pořadem s vyprávěním o adventu, Vánocích a zvycích nejen u nás, ale i v Evropě. Matyáš Novák zahraje výběr českých i světových vánočních koled, melodií a písní různých žánrů ve svém vlastním aranžmá. Hostem programu, který připravuje agentura KINSKÝ Art Media ve spolupráci s Novým zámkem a společností D2 Media Jana Duška, bude trojnásobná držitelka Ceny Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková. Vánočně laděný program, který v on-line přenosu spojí výrazné osobnosti dvou generací, má oslovit co nejširší publikum. Sledovat jej můžete každou adventní neděli od 14:00 hodin na facebookových stránkách agentury KINSKÝ Art Media, Nového zámku a na Facebooku a YouTube kanálu Matyáše Nováka.

František Kinský, potomek jednoho z nejstarších českých aristokratických rodů a průvodce oblíbeného dokumentárního cyklu Modrá krev, a Matyáš Novák, talentovaný klavírista z Hradce Králové se poprvé představí ve společném komponovaném pořadu s názvem Adventní neděle v Novém zámku. "Letošní rok byl složitý. Řada koncertů v Novém zámku i mnoho koncertů Matyáše, které se měly uskutečnit po celé republice, je přeloženo, nebo zrušeno. Stejně tak se poprvé neuskuteční tradiční a velmi oblíbené vánoční koncerty v našem zámku. On-line pořady chceme společně s Matyášem a všemi zaměstnanci mojí agentury a zámku potěšit naše věrné posluchače, návštěvníky a příznivce," upřesňuje k programu František Kinský. Ve své osvědčené roli moderátora bude charismatický hrabě Kinský tentokrát vyprávět o adventu, vánočních zvycích ve světě, o jesličkách i o narození Ježíška. Diváky pořadu přivítá ve svém domácím prostředí se speciální vánoční výzdobou.

Tématem prvních dvou večerů budou svátky ve světě, třetí a čtvrtá adventní neděle bude věnována českým Vánocům. Hostem posledních dvou dílů bude čerstvá držitelka v pořadí již třetí Ceny Thálie a sólistka Národního divadla, sopranistka Jana Šrejma Kačírková. "Každý program bude úplně jiný. V prvním díle zazní světové koledy a vánoční melodie, ve druhém potěšíme všechny příznivce Karla Gotta, jehož písně k českým Vánocům patří. O stříbrné neděli zazpívá Jana Šrejma Kačírková některé z pastorel Jana Jakuba Ryby a já zahraji vybrané části Rybovy České mše vánoční," dodává klavírista.

Ačkoli je doménou vítěze mnoha domácích i zahraničních soutěží Matyáše Nováka hudba klasická, zprostředkuje posluchačům mj. části Rybovy mše "Hej mistře", a to v době, kdy na její tradiční a oblíbená provádění v kostelích v různých koutech republiky pravděpodobně nedojde.

Během první vlny pandemie hrál Matyáš Novák na svém Facebooku lidem na přání. Mezi nejčastější přání tehdy patřily písně Karla Gotta. A právě pro potěchu Gottových fanoušků zařadil Matyáš na druhou adventní neděli vlastní úpravy známých slavíkových vánočních písní. V závěrečném dílu o zlaté neděli si diváci budou moci s Františkem Kinským, Matyášem Novákem a jejich hostem Janou Šrejmou Kačírkovou zazpívat české koledy. V každém z dílů navíc posluchače čeká vždy malé překvapení.

Premiérové díly pořadu Adventní neděle v Novém zámku v podání Františka Kinského a Matyáše Nováka můžete sledovat každou adventní neděli od 14:00 hodin na facebookových stránkách pořádající agentury KINSKÝ Art Media, Nového zámku, a také na Facebooku a YouTube kanálu Matyáše Nováka.

Adventní neděle budou ke zhlédnutí:

www.facebook.com/kinskyartmedia

www.facebook.com/matyasnovakpianist