SIAD Czech dodal Masarykově univerzitě kryotechnologii

Unikátní technologii vakuového potrubí, která zásobuje kapalným dusíkem speciální skladovací automaty s biologickými vzorky, instalovala v těchto dnech na Masarykově univerzitě v Brně společnost SIAD Czech. "Na rozvod dusíku jsou kladeny zvláštní požadavky. Skladovací automaty budou součástí univerzitní Biobanky CELSPAC. Ta bude shromažďovat, skladovat a následně vědeckým týmům poskytovat různé druhy biologického materiálu," uvedl generální ředitel SIAD Czech Jiří Lang.

Uskladněný biologický materiál pochází z populačních studií, které se mimo jiné věnují přenosu chorob z matky na dítě a vlivu škodlivin na člověka. Je neocenitelný pro vědecký výzkum a k ověřování nových diagnostických metod.

Biobanka v kampusu Masarykovy univerzity v Brně bude uchovávat vzorky biologického materiálu ve stálé teplotě po desítky let. Na vybudování získala univerzita podle Radovana Kareše, vedoucího oddělení strategických investic Přírodovědecké fakulty, přes 100 milionů korun z evropských zdrojů (z Operačního programu Vývoj, výzkum a vzdělávání v rámci projektu RECETOX RI). SIAD Czech je jedním z dodavatelů.

Kontakt: Eva Kijonková, tel. 721 857 097, e-mail: eva.kijonkova@ek-media.com

Keywords ČR-zdraví-firmy-SIAD Czech-EK Media

Region
Ostrava region